АГРОРЕГІОНИ

На Житомирщині родина фермера на 50 сотках вирощує лохину 9 сортів

08.07.2024 16:21
На Житомирщині родина фермера на 50 сотках вирощує лохину 9 сортів

В селі Костівці Брусилівської громади фермер Павло Збінський разом зі своєю родиною вирощує на 50 сотках землі дві тисячі кущів лохини дев’яти різних сортів. Урожай родина здає у магазини та переробляє на сік і варення. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Вирощуванням лохини Павло Збінський почав займатися 11 років тому. Журналістам Суспільного фермер розповів, що проблем зі збутом не має.

“В липні розпочався збір ягід лохини ранніх сортів. Місяць реалізації, може трішки більше, тому що ми частково її переробляємо. Проблем із збутом немає, але тільки завдячуючи тому, що ягода смачна, і наш покупець нам довіряє. З року в рік довіра покупця робить свою справу”, — говорить фермер.

Збирають лохину поступово — залежно від її дозрівання. Аби на врожай не налітали птахи, над кущами протягують захисну сітку.

“У зборі цієї ягоди головне це звикнути і пристосуватися, як правильно, щоб вона була стигла і гарненька в коробочці. Поступово так вона й збирається, потім вона ще достигне, ми сюди повернемося і будемо ще збирати”, — розповіла Олена Луцюк, яка збирає ягоди на фермі.

Зі слів доньки Павла Збінського Анни, свіжі ягоди лохини вони постачають у магазини, а також переробляють на сік і варення. Але варення не звичайне, а сухе.

“Дрібніша ягода, яка теж солодка, залишається і з неї ми робимо лохиновий сік. Він зберігає свої корисні властивості і його можна споживати упродовж року. Окрім цього, ми робимо сухе варення з лохини. За смаком воно нагадує звичайне варення, але за формою більше схоже на цукерочку. Воно спочатку приварюється, а потім дегідрується — прибираємо зайву вологу, і за рахунок цього воно трішки схоже на ізюм. Особливо його полюбляють діти”, — каже Анна.

Після збору ягід кущі лохини обробляють від шкідників, підкислюють ґрунт та вносять в нього калійні добрива. Окрім цього, рослини треба обрізати і підв’язувати, говорить чоловік Анни Станіслав Гур’єв.

“Ранньої весни йде обрізка куща. Обрізати потрібно десь в березні. У процесі обрізки знімається 30 % куща. У такий спосіб рослина оновлюється. В сезон ми кущі ягід підв’язуємо. Рослина потребує певних мікроелементів та вітамінів, любить кислі ґрунти, торф, соснову кору. Ну і дуже багато треба її поливати”, — розповів Станіслав.



Перегляди: 2673
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: