АГРОРЕГІОНИ

На Вінниччині молода сім’я розводить свиней і веде блог про своє господарство

05.02.2024 18:35
8

Подружжя з села Оляниця Гайсинського району, що на Вінниччині, Вадим Костяк та Алла Бондаренко 5 років займаються розведенням свиней. Як господарюють та доглядають молоде поголів’я, розповідають у блозі «Свиняча гордість» в соцмережах, який започаткували в листопаді 2023-го року. Нині мають 3,2 тисячі підписників у Facebook та близько 4 тисяч у TikTok. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Вадим та Алла одружені один рік, обом — по 25 років. Розведенням свиней почали займатися ще в студентські роки. Вчилися і паралельно їздили за кордон, аби заробити грошей на бізнес.

«Це не так, що ми приїхали, назбирали капітал і за один сезон побудувалися. Це так не було. Спочатку закупили свиней, тримали в маленькій халупці. І паралельно, коли вони підросли, поїхали на заробітки та почали будувати хлів. Розуміли, щоб не робити на когось і зруйнувати стереотип, що молодь і «вітер в голові гуляє», потрібно постаратися. І Ми з самого початку знали, що хочемо цим займатись», — розповів Вадим Костяк.

Зараз на утриманні подружжя маю 8 свиноматок та півсотні поросят.

«В нас є 8 свиноматок і в кожної є своє ім’я, яке формується від характеру. Перша в нас «Банші», бо кричить. Є «Скала», вона не пробивна, є «Спортсменка», — каже Вадим Костяк.

«Кожна наша свиноматка має свою медичну картку. Я записую ім’я, коли була запліднена, яка спермодоза, яким кнуром крили, вакцинацію. Це обов’язково. Записую дату опоросу і потім заводжу картку на поросят», — пояснює Алла Бондаренко.

Досвідом розведення свиней Алла ділиться у соцмережах. З листопада 2023-го жінка веде блог «Свиняча гордість».

9

«Почала вести блог, щоб допомагати людям, бо в мене не було такої підтримки. Також висвітлюю це все, щоб люди побачили, як я це роблю, як вакциную», — каже Алла.

Частину поросят із льохами подружжя тримає у сусідських хлівах, які орендують. Весною планують розширити власний свинарник, аби можна було утримувати більше свиней.

«Плануємо повністю робити щілину підлогу. Зробили каналізаційну яму, повністю закупили матеріал. Будемо найближчим часом робити ванни для гною», — говорить Вадим Костяк.

Фермерів-початківців підтримує батько Вадима — Микола Костяк. Поки вони були на заробітках — доглядав за першим опоросом.

«Якщо людині подобається робота, то в неї вона вийде. Я радий. Дай Боже всім таких дітей. Я практично не допомагаю, вони собі купили, розрахували що і куди. Я за них радий», — розповідає Микола Костяк.

10

Свинарник на 1 000 голів – таку ціль ставлять перед собою фермери, а ще зробити ввесь процес вирощування свиней автоматизованим.

«Маю ціль — хочу ще свинарник, більш технологічний, на щілинній підлозі, шнековою подачею харчування, з бункерною подачею води та комбікормовим цехом. Хочу організувати роботу від «а» до «я», — каже Вадим Костяк.



Перегляди: 139
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: