АГРОРЕГІОНИ

На Сумщині попри війну підприємство вирощує органічну ягоду 

02.10.2024 16:22
На Сумщині попри війну підприємство вирощує органічну ягоду 

Агрофірма «Інберрі» з Сумщини, яка розміщена за 3 кілометри від українсько-російського кордону, попри евакуацію населення, обстріли ворогом і постійну небезпеку продовжує свою роботу та вирощує органічну суницю й лохину. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Фермерське господарство «Інберрі», яке з 2017 року працює в Сумській області, вирощує суницю садову та лохину за органічною технологією.

“Наше підприємство не просто має органічний сертифікат, а й дотримується органічної філософії. Моїм наставником була Ганна Луцько, яка й навчила мене вирощувати органічну ягоду, – розповіла доктор філософії, головний агроном фермерського господарства «Інберрі» Інна Колосок. – Важливо, що органіка передбачає не лише відмову від застосування хімічних препаратів. Вона натомість поєднує дуже багато факторів. І моя проблема як агронома полягає в тому, що я «органік» до останньої клітинки свого тіла. Саме тому в мене нижча врожайність, але натомість надзвичайно смачна, корисна, велика та красива ягода. Моє життя – це суцільні доказові експерименти. Як лікарі, так і агрономи теж повинні бути доказовими. Тому я, мабуть, і є тим доказовим агрономом, який будує своє життя на експериментах та отримує тільки гарні результати”.

За словами Інни Колосок, основна перевага такого типу землеробства полягає в тому, що підприємство постачає на ринок органічно чисту ягоду, яку безпечно можуть споживати діти:

“Наші клієнти – діти, алергіки, а також люди, які дотримуються здорового харчування, і я не можу підвести їх і зрадити їхню довіру до продукту, тому використовую лише біопрепарати. І ми не боїмося, що наш продукт містить залишки пестицидів тощо, тобто завжди впевнені в своїй ягоді та її якості. Звичайно, є й певні недоліки органічного вирощування, зокрема ми не можемо контролювати врожайність і «максимально розганяти» рослини, через що в органіці і не буває захмарних урожаїв. А це, своєю чергою, впливає на фінансову спроможність нашого підприємства”.

Площа підприємства «Інберрі» сягає 12 гектарів, з яких на 11 гектарах росте лохина, а на 1-му – суниця садова. Що цікаво, коли більшість виробників ягід намагаються максимально розтягнути сезон збору ягоди та висаджують сорти різних термінів достигання, в «Інберрі» росте один сорт лохини й два сорти суниці.

“Ми завойовуємо свого споживача завдяки якості вирощеної продукції. Тобто ми знайшли свою нішу і свого покупця. Крім того, завдяки тунелям ми виходимо на ринок з досить ранньою суницею, саме тому ціна нашої ягоди трохи вища. І попри те, що ми працюємо в північно-східному регіоні України, на ринок ми виходимо майже одночасно з одеситами”, – розповіла Інна Колосок.

Коли в агрофірмі «Інберрі» вивчили ринок і зрозуміли, що на ягідництві можна непогано заробляти, там вирішили вирощувати суницю садову та лохину.

Особливість вирощування суниці полягає в так званому конвеєрному вирощуванні, коли рослини ростуть у закритому ґрунті, тобто в тунелях, під агротканиною, а також у відкритому ґрунті. Завдяки цьому вдається отримувати гарантований урожай попри різні погодні умови.

Так, коли навесні 2024 року в регіоні були приморозки, то рослини в тунелях і під агроволокном зовсім не постраждали.

“Якби мене запитали, який сорт я б хотіла зараз додати у свою колекцію, я б взяла Летицію, адже він дуже схожий на той, який ми вирощуємо на своїх ділянках. Так, коли ми тільки починали працювати в галузі ягідництва, у нас росло 6 сортів суниці, з яких у результаті ми залишили тільки один – Апріка. Він був і досі є нашим фаворитом, адже демонструє гарні результати на наших ділянках, йому подобається наш клімат і підібрана органічна технологія вирощування. Крім того, ми в тестовому варіанті висадили в тунелях ще й ранній сорт Клері, завдяки чому в нас з’явилася можливість ще раніше вийти на ринок зі своїм урожаєм”, – зазначила головний агроном агрофірми «Інберрі».

За її словами, сорт Апріка має чудові смакові властивості, до того ж він дуже транспортабельний, і коли ягода їде 90 кілометрів до Сум по не дуже якісній дорозі, вона залишається цілою та неушкодженою. Окрім того, сорт досить стійкий до шкідників і захворювань, що було однією з причин на його користь.

“Уже кілька років поспіль ми купуємо саджанці в компанії «ФруТек». Обрали саме це підприємство завдяки високій якості садивного матеріалу та широкому асортименту. До того ж нам було важливо, що компанія реалізує саджанці з італійського розсадника Mazzoni”, – розповіла Інна Колосок.

Важливе правило, якого дотримуються у вирощуванні ягід в агрофірмі «Інберрі», полягає в тому, щоб неухильно дотримуватися виробленої технології, запобігати проблемам, виконувати всі необхідні рослинам операції та використовувати лише якісні й перевірені органічні препарати.

На 11 гектарах підприємства росте сорт лохини Дюк. За словами Інни Колосок, цей сорт не лише має чудові смакові характеристики, а й дозволяє отримати досить ранню ягоду. До того ж саме Дюк вже багато років поспіль залишається улюбленцем споживачів на ринку України.

“У наших ґрунтово-кліматичних умовах він демонструє гарні результати, однак може піддаватися негативному впливу зворотних весняних приморозків. Так, через це постраждали рослини і минулого року, і цього року частина врожаю, на жаль, буде втрачена. Але перевага цього сорту полягає в тому, що він досить рано відцвітає та формує ягоду, тому коли настають морози чи зворотні приморозки, на кущі вже є хоч і невелика, але ягода. Загалом у випадку такого зниження температури ми вносимо препарати-антистресанти, які допомагають рослинам відновитися”, – зазначила Інна Колосок.

Органічна технологія вирощування передбачає певні обмеження в застосуванні препаратів живлення та засобів захисту рослин. За словами Інни Колосок, основа органіки полягає в тому, щоб залишити рослину в спокої для того, щоб вона могла сама контролювати процес свого росту та розвитку:

“Але попри це ми все-таки використовуємо препарати, які дозволені в органічному землеробстві. Наприклад, навесні та восени ми вносимо препарат Метаризин, завдяки якому ми насичуємо ґрунт бактерією Metarhizium anisopliae, що дозволяє нам захистити рослини від личинки травневого хруща”.

Окрім того, ягідним насадженням значної шкоди (особливо під час цвітіння) завдають і довгоносик, і оленка волохата. Для боротьби з ними в господарстві «Інберрі» використовують біологічні препарати, які перешкоджають розвитку цих шкідників і контролюють їх розмноження.

Ягідні насадження в агрофірмі «Інберрі» поливають з допомогою системи краплинного зрошення. Загалом, за словами агронома підприємства, полив – це дуже важливий момент у вирощуванні ягоди, тому цьому питанню варто приділити належну увагу. Так, зрошення рослин контролює автоматизована система, а для поливу використовується тепла вода, яка зберігається та нагрівається в бочках.



Перегляди: 80
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: