АГРОРЕГІОНИ

На Одещині бджолярі зазнали катастрофічних втрат через місцевих аграріїв

01.07.2024 16:23
2

Днями тарутинські бджолярі зазнали катастрофічних втрат – відбулася масштабна загибель бджіл, що майже зруйнувало будь-яку надію на перспективи збору меду цього сезону. Про це повідомляє Юг.Today, пише agronews.ua.

Про трагедію поділився редактор газети «Знамя труда» Віктор Ганган, з посиланням на відео, де молодий тарутинський бджоляр В’ячеслав Куртов розповів, як втратив своїх бджіл через безвідповідальне ставлення до колег місцевих аграріїв.

В’ячеслав займається бджолярством вже не перший рік. Каже, що в першу чергу це заняття для душі, тому навіть коли замість 30 бідонів меду вдається зібрати одну банку, є відчуття, що справа приносить свої результати.

Однак після масштабної загибелі бджіл цього сезону немає жодної надії. Зізнається, що все, заради чого старалися, зараз зійшло нанівець, і, скоріш за все, збитки ніхто не відшкодує, й навіть не розраховує це, змирившись зі втратою. Єдине, чого зараз хоче бджоляр – аби аграрії почули та стали поважніше ставитися до колег, попереджаючи заздалегідь про обробку своїх землеволодінь.

«У кожного бджоляра, у якого впали бджоли, я думаю, у кожного мінімум відра півтора-два десятилітрових збереться. До двадцяти літрів відро збереться точно», – каже про загиблих бджіл В’ячеслав.

Якщо порахувати збитки, то один бідон меду, каже бджоляр, може коштувати до 100 доларів, і таких бідонів він міг зібрати до тридцяти. Тож, до трьох тисяч доларів, на жаль, сягає сума збитків. Однак, наголошує, що найважливіше – це отримувати задоволення від власної справи, але у даній ситуації хочеться опустити руки:

«Те, що я вкладаю, я не рахую. Це все робиться з душею. Хочеться, щоб в першу чергу приносило якесь задоволення, а коли отаке, не знаю, руки не те, що опускаються, вони падають. Бізнес бізнесом, кожного року не можливо взяти ті ж 30 бідонів, або навіть той же бідон, можна отримати і банку, але відклалося щось тут…»

У коментарях до допису Віктора Гангана інший бджоляр Андрій Паун також ділиться, що в нього загинуло 30 бджолосімей, і невідомо, чи відновиться та чи перезимує пасіка.

«У мене загинуло 30 бджолосімей, мед цього року не качав, не факт, що пасіка відновиться та перезимує».

Хто саме з аграріїв винний у такій сумній ситуації наразі невідомо. В’ячеслав Куртов закликає фермерів попереджати про такі заходи обробки заздалегідь у соцмережах, аби бджолярі не втрачали усі результати своїх старань так, як це сталося цього разу.



Перегляди: 182
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: