ВАЖЛИВО

Механізм мінімальних цін на зерно зупинить експорт зерна з України

22.06.2024 10:07
Механізм мінімальних цін на зерно зупинить експорт зерна з України

Запровадження так званого механізму мінімальних цін призведе до значного скорочення експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробників. Про це йдеться в офіційній заяві Української зернової асоціації , пише agronews.ua.

Як зазначається, впровадження мінімальних цін фактично знищить систему форвардних контрактів і призведе до невизначеності на ринку стосовно виконання зобов’язань експортерами й на купівлю зерна. Без форвардних контрактів товаровиробники будуть позбавлені джерел фінансування своєї діяльності, а експортери не матимуть впевненості щодо майбутніх цін та обсягів продажу, що ускладнює планування виробництва та експорту. Це може призвести до неефективності та збільшення витрат як товаровиробника, так і експортерів.

«Окрім того, форвардні контракти дозволяють експортерам завчасно планувати логістичні операції. Відсутність таких угод може призвести до проблем з організацією цих процесів, затримок і збільшення витрат, у тому числі на страхування», – підкреслили в УЗА.

Також в асоціації вважають, що відсутність форвардних контрактів позбавляє аграріїв можливості отримувати кредити, що обмежує їх доступ до необхідного фінансування для виробництва та експортної діяльності. Без можливості укладання форвардних контрактів компанії можуть зіткнутися з труднощами в управлінні ліквідністю, що може негативно вплинути на їх фінансову стабільність.

Ще одним наслідком впровадження мінімальних експортних цін, яке не відповідатиме ціновим тенденціям на світовому ринку, може стати невиконання контрактів українськими експортерами.

«УЗА наголошує, що запровадження мінімальних цін на експорт сільськогосподарської продукції вкрай негативно вплине на обсяги експорту з України та на фінансове становище товаровиробника. В умовах війни, коли велика частина економіки не працює, це фактично знищить залишки економіки, яка ще приносить доходи та валютну виручку, за допомогою яких Україна може фінансувати свою армію», – резюмується в заяві, повний текст якої оприлюднено на сайті асоціації.


Перегляди: 1736
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: