НОВИНИ

Глобальне потепління змінило світові вина

07.10.2024 18:14
Глобальне потепління змінило світові вина

Високі температури, викликані глобальним потеплінням, вплинули на смакові якості вина. Воно стає більш солодким і набуває смаку перезрілих фруктів. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Як показують спостереження, високі температури сприяють зменшенню вмісту яблучної кислоти у винограді і знижують рівень калію – це призводить до втрати кислотності вина. Щоб цьому запобігти, виноградарям доводиться видаляти частину листя.

«Під час дозрівання виноград дуже чутливо реагує на температуру, і це відбивається на якості вина», – зазначила дослідницька група із французької Агрономічної інженерної школи Бордо під керівництвом Корнеліса ван Левена.

З іншого боку, при тепліших температурах у винограді збільшується вміст цукру. Саме він є одним із найважливіших компонентів при виробництві вина, оскільки при ферментації перетворюється на алкоголь. Чим більше цукру, тим міцніше вино. Вже сьогодні у напоях із французьких виноробних регіонів Ельзас та Бордо констатують вищий рівень алкоголю.

Також високі температури роблять менш насиченим колір молодих червоних вин і зменшують їхній аромат. А лісові пожежі, що почастішали останнім часом, можуть надавати вину присмак гару та диму.

Збереженню смаку вина можуть сприяти деякі «екологічні хитрощі».

«Наприклад, якщо я хочу отримати вино, в якому було б не надто багато цукру і, відповідно, алкоголю, але при цьому зберегти його кислотність, то мені потрібно зменшити потрапляння тепла до винограду за допомогою обрізки листя», – поділився своїми спостереженнями Хайко Пет, спеціаліст з вивчення наслідків зміни клімату з університету у німецькому Вюрцбурзі.



Перегляди: 486
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: