АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Чи можна подарувати земельну ділянку, якщо власник перебуває за кордоном

10.06.2024 12:14
4

Багато українців, які перебувають за кордоном та мають у власності земельні ділянки, задаються питання — чи можна подарувати земельну ділянку? Згідно з нормами цивільного законодавства за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Договір, що встановлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

Причому за договором дарування можуть бути передані земельні ділянки сільськогосподарського призначення лише на користь:

  • іншого з подружжя;
  • родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, прав.

Оформити подарунок, перебуваючи за кордоном, можливо.

Якщо ви знаходитеся за межами території України та відсутня можливість повернутися, необхідно звернутися до компетентного органу та оформити довіреність на свого представника, який зможе від вашого імені здійснити переоформлення нерухомості вже на території України.

Компетентним органом, який має повноваження на оформлення довіреності є консульство України на території іншої країни.

Також  ще одним  способом є отримання довіреності через нотаріуса в країні, де перебуває власник землі з апостилем. Це може забезпечити юридичну обґрунтованість та визнання документа в обох країнах. Робити апостиль для довіреності треба не завжди — це залежить від країни, в якій ви перебуваєте. В деяких випадках достатньо буде лише завірення і перекладу документів українською.



Перегляди: 98
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: