НОВИНИ

Час проводити рістрегуляцію

14.10.2024 09:45
Час проводити рістрегуляцію

Через особливості гідротермічних умов осені ріпакова посівна сильно розтягнулася в часі. В той час як деякі аграрії лише сіють, інші вже не перший раз проводять заходи із рістрегуляції. Які рішення найкраще пасують для посівів ранніх та оптимальних термінів сівби – підкажуть фахівці Ukravit.

«Аграрії, які мали можливість посіяти ріпак в ранні та оптимальні строки, вже наразі мають розвинені посіви, а отже мають потурбуватися про проведення рістрегуляції, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Ця операція, по-перше, дозволить пригальмувати ріст культури, аби вона увійшла на перезимівлю у потрібній фазі, не перерослою та без надмірного винесення конуса наростання над поверхнею ґрунту, а по-друге – сформувати оптимальний габітус, із компактною вегетативною масою, кореневою «шийкою» діаметром 8-10 мм та розгалуженою кореневою системою. Такі рослини зможуть накопичити достатньо поживних речовин, що зробить їх максимально стійкими до температурних стресів у зимовий період і створить сприятливі умови для входу в зиму та подальшого успішного відновлення вегетації навесні».

Для посівів ранніх та оптимальних строків сівби Олександр рекомендує обрати спеціалізований морфорегулятор-фунгіцид Асгард (мепікват-хлорид, 290 г/л + метконазол, 42 г/л). Мепікват-хлорид у його складі володіє системною дією та є інгібітором біосинтезу попередників гіберелінової кислоти – гормону вегетативного росту рослин. У субапікальній меристемі гальмується розтяг клітин, вони діляться в основному в поперечному напрямку, приводячи до потовщення стебла та кореневої «шийки» і збільшення їх діаметра. Також спричиняє зниження висоти рослин, сприяє поліпшенню життєздатності кореневої системи та посилює генеративний розвиток рослин. Метконазол має системну дію, швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється по усіх частинах рослин. Дія метконазолу проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їх загибелі. Має потужні властивості регулятора росту рослин, забезпечуючи потовщення листового апарату.

Асгард запобігає переростанню, виляганню рослин і покращує їх перезимівлю. За його застосування ріпак формує оптимальний габітус, із потужною кореневою системою, міцною кореневою «шийкою» та рівномірними бічними пагонами. Крім того, він є високоефективним навіть за понижених температур повітря (від +5 °С), тож може застосовуватись не лише на ранніх та оптимальних, а і на пізніх посівах. Додатковою перевагою є те, що препарат контролює поширені хвороби культури, що також сприяє її зимостійкості та вдалій перезимівлі. 


Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: