НОВИНИ

Зміна клімату веде до зникнення європейських сортів винограду

31.08.2024 13:11
Зміна клімату веде до зникнення європейських сортів винограду

Екстремальні погодні умови ставлять під загрозу виробництво на виноробнях Південної Європи: один із сортів винограду перебуває під загрозою зникнення. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Йдеться про виноград сорту «Ассіртіко», який використовується при виробництві білого вина. Через сильну спеку різко впала його врожайність. Янніс Параскевопулос, винороб з острова Санторіні, розповів, що торік обсяг виробництва на виноробні «Paraskevopoulos’s Gaia Wines» становив близько третини від обсягу виробництва 2022 року. За оцінками, урожай цього року знизиться до однієї шостої від рівня 2022 року.

Експерти побоюються, що до 2040 року «Ассіртіко» і зовсім може зникнути.

За даними Міжнародної організації винограду і вина (OIV), світове виробництво вина 2023 року скоротилося на 10% до 237,3 мільйона гектолітрів, що є найнижчим показником за останні 60 років.

OIV констатує: виробництво в Греції скоротилося більш ніж на третину 2023 року, а в Італії та Іспанії – на понад одну п’яту, оскільки виноробні на півдні Європи дедалі частіше стикаються з несприятливими погодними явищами, включно з сильними дощами, посухою та ранніми заморозками.



Перегляди: 55
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: