НОВИНИ

Як запобігти вимерзанню рослин озимого ріпаку пізніх строків сівби

27.07.2024 16:13
Як запобігти вимерзанню рослин озимого ріпаку пізніх строків сівби

Ефективним заходом запобігання вимерзанню рослин озимого ріпаку пізніх строків сівби є осіннє обприскування посівів біостимулятором, після обробки яким у рослин спостерігається потужний ріст і розвиток, суттєво збільшується фотосинтетична поверхня рослин, потовщується коренева шийка, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Препарат застосовують у баковій суміші з фунгіцидом, інсектицидом чи будьяким іншим агрохімікатом, що передбачений технологією вирощування культури. Із цією метою можна проводити позакореневе підживлення рослин у фазу 5-6 справжніх листків органомінеральним добривом.

Практика минулих років показала, що норма висіву для оптимальних умов за ранніх термінів сівби була завищеною, в результаті чого частина гібридів озимого ріпаку переростала навіть за умов застосування різних регуляторів росту та ретардантів, які не зупиняли ріст рослин на бажаному рівні.

Причинами вимерзання озимого ріпаку було також запізнення з унесенням регуляторів росту рослин, вибір їх норми та препарату, а також часто неправильний підбір гібридів для ранніх термінів сівби. Особливу увагу слід приділити правильному добору гібридів чи сортів цієї культури відповідно до своєї агрокліматичної зони.

У разі високого агрофону слід надавати перевагу гібридам, оскільки вони мають вищий потенціал урожайності та якості насіння, ніж сорти. Восени, за наявності падалиці культури зернового попередника в посівах озимого ріпаку, слід провести своєчасне її знищення, тому що ріпак не може успішно конкурувати з падалицею, рослини відстають у рості й розвитку, суттєво знижується їх зимостійкість.


Перегляди: 35
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: