НОВИНИ

В Україні значно зменшився нелегальний ринок спиртних напоїв та цигарок

22.05.2024 12:15
3

У боротьбі з контрабандою в Україні вдалося значно зменшити нелегальний ринок спиртних напоїв та цигарок. Податкове навантаження з ПДВ на алкогольні вироби зросло з 5,16% в 2021 році до 7,64% в першому кварталі 2024 року, що призвело до значного збільшення виторгів. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю OBOZ.UA, пише agronews.ua.

Проте проблеми все ще залишаються, і для їх повного вирішення необхідні суттєві зусилля та впровадження нових підходів, включаючи побудову “нового суспільного договору”.

За словами Гетманцева, дійсно вдалося зазначно скоротити ці тіньові ринки. Втім, він підкреслив, що мова йде не про їх повне викорінення, а про системне зменшення, що є важливим кроком вперед. Це здійснюється завдяки активній роботі податкових та правоохоронних органів, які постійно працюють над виявленням та припиненням системних зловживань у промислових масштабах.

Один із ключових показників успіху – зростання податкового навантаження з ПДВ на алкогольні вироби, що свідчить про активну діяльність у цій сфері. За даними з першого кварталу 2024 року, обсяг податкового навантаження з ПДВ на алкоголь склав 7,64%, що порівняно з попереднім роком відображає зростання на 2,48 відсоткових пункти. Обсяги виробництва алкогольних напоїв також показали позитивну динаміку, збільшившись на 10% з 2021 року.

Щодо контрабанди сигарет, зниження тіньового ринку також є очевидним. За даними дослідження Kantar, відсоток нелегального ринку склав 19,1% у 2024 році, що порівняно з попереднім показником у 26%, свідчить про певний прогрес у цій сфері.

Водночас, Гетманцев зазначає, що цифри все ще не вражаючі, і проблему нелегального ринку тютюнових виробів потрібно розглядати комплексно. Зокрема, необхідно звертати увагу не лише на роздріб, а й на виробництво та імпорт, працюючи одночасно за трьома напрямами.

“Якщо 30 років ринок працював у тіні, не варто чекати, що за рік він повністю з неї вийде”, – зазначив він.

Впередивши обговорення нових можливостей, Гетманцев наголосив на необхідності побудови нового суспільного договору, що базуватиметься на нульовій толерантності до ухилення від оподаткування та корупції. Цей шлях, як він вважає, сприятиме наближенню України до європейських стандартів і буде кроком до членства в ЄС.



Перегляди: 89
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: