ВАЖЛИВО

В Україні успішно працюють над селекцією нової перспективної плодової культури

25.06.2024 10:10
4

В Україні успішно працюють над селекцією вітчизняних сортів перспективної плодової культури ґумі (маслинки багатоквіткової – Elaeagnus umbellata), ексклюзивно розповів журналу «Ягідник» професор кафедри садівництва ім. проф. В. Л. Симиренка НУБіП України Володимир Меженський, пише agronews.ua.

Зараз плоди сортів Daiougoumi та Ягідка рясно вкривають кущі ґумі в колекційних насадженнях Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України. Перспективної плодової культури ґумі (маслинки багатоквіткової – Elaeagnus umbellata).

Він розповів, що врожай ґумі дозріває у червні, однак цього року плоди достигли майже на 2 тижні раніше, ніж зазвичай, завдячуючи незвичайно теплій погоді.

“Садівники-аматори вирощують ґумі в Україні ще з 60-х років минулого століття, але промислових насаджень в нашій країні поки що немає. Проте, вже стає можливим створення перших невеличких комерційних насаджень у фермерських господарствах”, – зауважив Володимир Меженський.

Професор Володимир Меженський створив нові вітчизняні сорти ґумі, які перевершують за розмірами і якістю плодів ті, що культивувалися в Україні раніше.

“До Державного реєстрі сорти ґумі в Україні не занесено, проте існуючі наробки вже дозволяють просунути цю культуру на сортовому рівні для урізноманітнення садовини, що вирощується в Україні”, – наголосив професор.

Соковиті плоди нових гібридів ґумі мають приємний смак. Їх зазвичай споживають свіжими на десерт та переробляють на плодове пюре, смузі, соуси тощо. Біологічно активні компоненти плодів забезпечують їм тонізуючу та загальнозміцнювальну дією й запобігають розвитку атеросклерозу. На батьківщині цієї рослини – Японії та Кореї, її вважають джерелом молодості та довголіття.



Перегляди: 1526
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: