АНАЛІТИКА

В Україні прогнозують суттєве зростання цін на картоплю

24.09.2024 09:08
В Україні прогнозують суттєве зростання цін на картоплю

Ціна картоплі в Україні зросте. Наразі найдешевша ціна в році, а до весни буде тільки ріст. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За словами економіста Олега Пендзина, зараз ціни на борщовий набір найдешевші в році, далі дорожчатимуть.

“Основна причина — це дуже спекотне літо. В нас з вами по овочах ситуація є паскудна. Коли ми беремо борщовий набір, маємо цибулю, моркву і картоплю. Це ті частинки борщового набору, які демонструють достатньо серйозний ріст. Морква десь 20%, цибуля 30-35%, картопля 10-12% — це те, що на сьогоднішній момент вже пішло вгору”. – зазначив експерт.

На його думку, цього року ситуація буде достатньо важка. Через падіння середнього рівня доходів населення ринок об’єктивно переорієнтовується на дешевший сегмент, а дешевий сегмент – це овочі.

“Коли ми з вами багаті, ми більше їмо м’яса і фруктів, коли бідні – хліба і картоплі. Ця ситуація об’єктивно веде до збільшення попиту на хліб і картоплю”, – сказав Пендзин.

Але остаточно ситуація з ціною картоплі буде відома в жовтні, коли її викопають, резюмував він.

Слова економіста підтверджує і виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко. За її словами, врожайність картоплі знизилась на півдні України, а от на західні області посуха не надто вплинула.

“Ціна на картоплю в Україні дійшла майже свого піку і сильно змінюватися не буде. Це спричинено тим, що на західних територіях вже почали копати картоплю і ринок буде потроху наповнюватися. Висока ціна цього року сформована високою ціною минулого року, а також значною відсутністю опадів в цьому році, що спричинило затримки в копанні картоплі”, — розповіла Ольга Самойліченко.

За її словами, врожайність цього року дещо знизилася, але професійні картоплярі зробили все можливе, щоб отримати врожай, вчасно було внесено потрібні препарати, відкореговано систему захисту.

“Західні і північні області не дуже постраждали від посухи і дозволили отримати врожаї, які хочуть. Стосовно півдня, ситуація значно гірша, врожайність значно постраждала і справді не є такою, якою планувалася. Це ж саме стосується східних областей, які також потерпали від засушливої погоди. Остаточні цифри зараз сказати ще не можливо, копка картоплі триває”, — повідомила Самойліченко.



Перегляди: 712
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: