АНАЛІТИКА

В Україні прогнозують суттєве зростання цін на гречку

26.08.2024 07:00
В Україні прогнозують суттєве зростання цін на гречку

Ціни на гречку прийдешньої осені можуть зрости до тризначних чисел. Причиною такого ривка можуть стати два фактори: скорочення посівних площ і літня посуха, яка призвела до зниження врожайності. Про це повідомляє Today.ua, пише agronews.ua.

Такими прогнозами поділився директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сидоров.

Розчаровані цінами на гречку, які встановилися ще наприкінці 2023 року, аграрії Вінниччини цьогоріч скоротили посіви під цю культуру у 2,5 раза порівняно з площею минулорічних. Як наслідок, цього року на Вінниччині збиратимуть урожай лише на 5,5 тис. га гречаного поля.

Аналогічна тенденція спостерігається і в інших регіонах. Так, якщо на початку 2023 року фермери, натхнені високими цінами на гречку, засіяли цією культурою 124 тис. га, то вже цьогоріч, коли ціни знову впали, вони відвели під посів гречки лише 100 тис. га.А якщо врахувати, що недобір урожаю буде ще й через тривалу липневу посуху, то вийде, що зниження валового збору гречки цьогоріч буде суттєвим.

Тому ціни на гречку вже не будуть такими, як нинішнього літа. Вони суттєво підростуть. А якщо тенденція до скорочення посівів збережеться і наступного року, то ціни знову можуть повернутися до тризначних чисел, як це було наприкінці 2022 – на початку 2023 року.



Перегляди: 1733
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: