АНАЛІТИКА

В Україні прогнозують подорожчання гречки

22.07.2024 08:05
В Україні прогнозують подорожчання гречки

В Україні прогнозують зростання ціни на гречку нового урожаю. Про це розповіли в Департаменті АПК Житомирської ОВА, пише Укрінформ.

«Якщо у 2022 році, за даними Держстату, ціна гречки становила 23 805 грн за тонну, то у 2023 році вона коливалась у межах 10 000 грн за тонну. Така ціна не лише не відшкодовує витрати виробників, а несе 5000-7000 грн збитків на кожній тонні продукції. Головною причиною падіння ціни на гречку минулого року став класичний ринковий фактор — значне збільшення пропозиції спричинило негативну цінову динаміку», — розповіли в департаменті.

Водночас у відомстві зазначили, що натомість ціни на гречку урожаю поточного року прогнозуються до збільшення, але так само визначатимуться ринком.

До слова, посівна площа гречки в Україні у 2024 р. становить 102,2 тис. га. У 2023 р. 138 тис. га.

Цьогоріч за площею сівби гречки лідирують:

  • Житомирщина — 15,6 тис. га;
  • Хмельниччина — 11,4 тис. га;
  • Чернігівщині — 11 тис. га.

Водночас у Департаменті АПК Житомирської ОВА зазначили, що попри те, що вони є лідерами із посіву гречки, все ж площа цьогоріч на 5 тис. га менша, ніж торік.

Зменшення площ зумовлено низькими закупівельними цінами на цю культуру.

Цього року аграрії області розпочали сіяти гречку дещо пізніше, ніж зазвичай через несприятливі погодні умови (заморозки). Зараз посіви гречки перебувають у фазі цвітіння. Стан культури оцінюють як відносно добрий.

«Через спекотні погодні умови, які є наразі на території нашої області, на посівах гречки відмічається скорочення міжфазових періодів розвитку, що може призвести до передчасного завершення вегетаційного періоду та зменшення урожайності. На багатьох площах у денні години відбувається в’янення рослин, що також негативно впливає на урожайність культури», — додали в департаменті.



Перегляди: 1442
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: