АНАЛІТИКА

В Україні очікується суттєве зростання цін на хліб

20.06.2024 07:00
9

На українців очікує зростання цін на хліб. Причини – підвищення вартості зернової сировини та електроенергії. Втім, конкретних термінів цього не можуть назвати поки що навіть учасники ринку. Про це повідомляє Oboz.ua, пише agronews.ua.

“Хліб реалізується не з лотка, а в першу чергу через великі торговельні мережі. У договорах з мережами чітко проговорено період, коли можна змінювати ціни. Так само й у мукомелів є договори з виробниками хліба та торговельними мережами. Все це проговорюється між партнерами. Але, на жаль, слід очікувати подорожчання. Сировина в собівартості борошна складає 90%, а електроенергія – до 6%, тобто вони її фактично й формують”, – зазначив керівник Спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський.

При цьому він наголосив: основною ж причиною майбутнього підвищення цін на хліб є зростання вартості сировини. Річ у тім, що зараз, за словами Рибчинського, на пшеницю другого класу дуже мало пропозицій, а ті, які все ж є – дуже дорогі.

Водночас, дорога пшениця змушує борошномелів підвищувати вартість борошна. Що, відповідно, впливає на вартість кінцевого продукту. Втім, як саме зростуть ціни, сказати, за словами Рибчинського, зараз важко.



Перегляди: 2945
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: