ВАЖЛИВО

В Україні готують підвищення ПДВ і ПДФО

28.06.2024 10:08
6

В Україні готують підвищення основних податкових ставок. Йдеться про підвищення ПДВ та ПДФО. Це може відбутися вже у липні. Про це повідомляє Oboz.ua, пише agronews.ua.

Щоб закрити діру в 400 млрд грн, необхідно підвищити основні податки. Рішення має запрацювати вже цього року, і воно стосуватиметься абсолютно всіх українців.

Так, військовий збір мають збільшити з 1,5% до 5%. Фактично це збільшить податок на доходи фізичних осіб, бо цей збір ввели як доповнення вказаного податку. Таке підвищення може принести бюджету близько 94 млрд грн.

В уряді планують підвищити і податок на додану вартість (ПДВ). Зараз ставка на рівні 20%.

“Точне рішення, на яку суму треба підвищити податок, поки не ухвалили. Або на 2%, або на 3%. Не менше”, – каже співрозмовник в уряді.

Це додатково до 120 млрд грн.

Збільшення ставки ПДВ на один відсотковий пункт приводить до додаткових надходжень до бюджету в розмірі 40 млрд грн. Два вказані податки дадуть понад 200 млрд грн. Можливі додаткові надходження й у випадку введення економічного бронювання.

Якщо його максимально спростити й дозволити брати участь ФОПам, результат може сягнути близько 400 млрд грн. Це б дало можливість покрити дефіцит бюджету. Однак водночас є ще одна проблема: напруженість у суспільстві. Далеко не всі підтримують введення економічного бронювання, політичного рішення щодо цього поки немає.



Перегляди: 2595
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: