АГРОРЕГІОНИ

У Чернігові зібрали 7 т мертвої риби за два дні у річці Десна

14.09.2024 16:24
У Чернігові зібрали 7 т мертвої риби за два дні у річці Десна

Сім тонн мертвої риби зібрали за два дні у річці Десна у Чернігові. Про це Суспільному розповів начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Володимир Хольченков, пише agronews.ua.

До збору долучаються не лише комунальні служби та рятувальники, а й волонтери. На Десні за політехом — до сотні людей Надівають рукавички та беруть пакети для сміття. Так волонтери готуються збирати мертву рибу з Десни неподалік “Чернігівської політехніки”.

“Дуже нелегка задача, але що робити? Треба рятувати.Такий сморід”, — говорить волонтер Нікіта.

Артем також прийшов на Десну допомагати збирати рибу. Хлопець захоплюється рибальством, каже: йому важко дивитись на те, скільки риби загинуло.

“Ти бачиш, які щуки, і розумієш, що в найближчий рік ти не зможеш побачити потомство цих риб. Це були великі самки, які давали потомство нашій річці.Тому це велика катастрофа для нашого міста і для екології нашої області”, — говорить волонтер Артем.

Збір мертвої риби організувала громадська організація “Еко Місто”. Її керівник Сергій Безбородько каже, що вони не могли залишитися осторонь.

“Ми проконсультувались, що ми можемо робити без спецобладнання, просто як громадськість, як волонтери. Нам підказали, що це просто елементарно допомогти збирати мертву рибу, щоб запобігти ще більшому забрудненню”.

За словами Сергія Безбородька, до збору риби долучились майже 100 людей.

“Протягом години збирали рибу від бань на “Брянську” до якоря, до пляжів. Назбирали, я поки що не можу сказати точно, але мішків 15-20. Мабуть, вже основна маса риби або спливла, або її вже вибрали. Тому що її менше, ніж ми бачили раніше”.

Мішки з мертвою рибою мають відвезти до біоями, яку зробили в Киїнській громаді.

“Ми домовились з обласною екоінспекцією і міськими комунальними службами, що ми маємо визначені точки збору, звідки вони заберуть на захоронення. Це бетонне кільце, яке слугує точкою збору сміття, а ми поруч збираємо мішечки зав’язані”, — розповідає Сергій Безбородько.

На міському пляжі “Золотий Берег” мертвої риби вже майже немає, на берег виносить равликів. Проте у повітрі відчувається сморід, а вода має темний колір.

Чернігівка Євгенія Крушева допомагає тут збирати мертву рибу.

“Я хочу, щоб моїм дітям щось залишилось, і треба рятувати нашу Десну”, — говорить волонтерка Євгенія Крушева.

За інформацією Деснянського басейнового управління водних ресурсів, вони продовжують щоденно відбирати проби води. У річці Десна зафіксували підвищення вмісту розчиненого кисню, тепер він коливається в межах норми. Проте хімічне споживання кисню перевищує граничну норму в 1,6 раза.

Забруднення сповільнилось і має органічний характер. Перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, а також важких металів не виявлено.

Нагадаємо, 14 серпня органічне забруднення потрапило до річки Сейм, яка є притокою Десни, із цукрового заводу в селищі Тьоткіно Курської області рф. Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.



Перегляди: 236
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: