НОВИНИ

Сукупні надходження від сільгоспземель до бюджетів громад збільшились на 15%

16.10.2024 10:11
Сукупні надходження від сільгоспземель до бюджетів громад збільшились на 15%

Від початку 2024 завдяки обігу та використанню сільгоспземель до бюджетів громад надійшло понад 23 млрд грн податкових надходжень, що на 15% більше, ніж за аналогічний період у 2023 році. Відтак, частка доходів, пов’язаних із сільгоспземлею, у сукупних податкових надходженнях громад протягом року зросла з 11% до 14%ю Про це повідомляє KSE Агроцентр у новому аналітичному огляді ринку земель в Україні, підготовленому за підтримки Програми USAID АГРО, пише agronews.ua.

За оперативними даними офіційного вебпорталу Міністерства фінансів України OpenBudget, з початку 2024 року станом на кінець липня завдяки обігу та використанню земель сільськогосподарського призначення до бюджетів громад надійшло понад 23 млрд грн, що на 15% більше, ніж за аналогічний період у 2023 році. Лише у липні цього року завдяки сільгоспземлям бюджети громад поповнились на 3,5 млрд грн, що на 13% більше ніж торік.

Це дозволило частково компенсувати падіння інших податкових надходжень, спричинене переспрямуванням ПДФО, сплаченого військовими, до державного бюджету – приблизно 16% від недоотриманих 2,5 млрд грн у липні.  

«Загалом частка доходів, пов’язаних із сільгоспземлею, у сукупних податкових надходженнях громад цьогоріч зросла з 11% до 14%, що свідчить про важливість земельного ринку для збереження та зміцнення фінансової спроможності громад. В цілому ж можемо констатувати, що земля відіграватиме дедалі відчутнішу роль у місцевих фінансах”, – відзначив дослідник KSE Агроцентр Ігор Піддубний.

Регіоном-лідером за бюджетними надходженнями від обігу та використання сільгоспземель залишається Дніпропетровська область – 261 грн/га за результатами липня. Для цього регіону сільськогосподарські землі є важливим джерелом наповнення бюджетів громад, які забезпечують 18% від усіх податкових надходжень.

Високі надходження від сільгоспземель також мають громади Одеської (145 грн/га),  Львівської (164 грн/га), Чернівецької (140 грн/га), Закарпатської (139 грн/га), Івано-Франківської (136 грн/га), Київської (134 грн/га) та Черкаської (107 грн/га) областей. Загалом по Україні громади у липні цього року зібрали в середньому 90 грн бюджетних надходжень з гектара.

1

Однак, для громад областей, що перебувають в епіцентрі бойових дій, або значна частка яких є тимчасово окупованою РФ, надходження пов’язані з обігом та використанням сільгоспземель, як і раніше, знаходяться на низькому рівні.

Ключовим фактором зростання надходжень громад від обігу та використання земель сільськогосподарського призначення було зростання платежів за оренду комунальних сільгоспземель (+11%) та пожвавлення бюджетних надходжень від сплати земельного податку (+12%).

На фінансах громад також позитивно позначилось збільшення надходжень за мінімальним податковим зобов’язанням (МПЗ). У липні 2024 року сплата за МПЗ склала 116 млн грн, що є найбільшим місячним доходом за цим податком від початку року.



Перегляди: 30
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: