АГРОРЕГІОНИ

Стало відомо, який врожай кукурудзи очікують на Полтавщині

22.08.2024 16:20
Стало відомо, який врожай кукурудзи очікують на Полтавщині

2024-го року через аномальну спеку та відсутність опадів очікується гірший врожай кукурудзи. Відтак, планують зібрати приблизно 3 мільйони тонн цієї культури. Тоді як торік валовий збір був понад 3 мільйони 700 тисяч тонн. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

В Полтавській області щорічно засіваються найбільші в Україні площі кукурудзи. За інформацією начальника ОВА Філіпа Проніна, частка Полтавщини в загальнодержавних площах – 11%. Для дозрівання кукурудзи необхідна температури у межах 25-30°С, вологе повітря та ґрунт, та цього року погода була несприятливою. Така ситуація у різних регіонах країни.

“Кліматичні умови спричинили те, що вже рівень оцінки втрат сягає того, що буде 20-30% недобір по урожаю в загальному. Поки що рівень ціни, хоч і динамічно падав з 2022-го року, на сьогодні більш-менш стабільний. За міжнародними даними, вартість кукурудзи приблизно сягає 176 доларів за тонну. Це більше, ніж було в попередньому місяці, приблизно теж на 15%”, —виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко.

Літня спека та відсутність опадів негативно вплинули на майбутній врожай, розповів головний агроном аграрного підприємства Андрій Дрюцький.

“Сам листковий апарат кукурудзи уже сухий. Але нині рослина повинна бути повністю зелена, вона ще повинна «качати» (воду з ґрунту – ред.). А вологи в метровому шарі ґрунту вже немає. Торік ми збирали, починаючи з дев’яти тонн з гектара і закінчуючи 12-13 тоннами з гектара. Це гарний врожай був. Йшли регулярні дощі, і не було такої спеки, як цього року. У нас був запланований врожай до 12 тонн. Але погодні кліматичні умови склалися зовсім інакше. Цього року ми не доберемо відсотків 30, можливо”, — пояснив головний агроном.

2024-го року на Полтавщини засіяли 452 тисячі гектарів кукурудзи, це на 58 тисяч гектарів менше, ніж торік. Урожай прогнозують в межах 67 центнерів на гектар, тоді як 2023-го було на понад 10 центнерів на гектар більше.

А зібрати розраховують понад 3 мільйони тонн цієї культури, що на 692 тисячі тонн менше, ніж торік.



Перегляди: 327
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: