АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Стало відомо, чи звільняється ФГ від сплати податку на нерухомість

24.06.2024 10:14
1

Платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Підпунктами 266.3.1, 266.3.2 п. 266.3ст. 266 Податкового кодексу України встановлено, що базою оподаткування є загальна площа об`єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Відповідно до пункту “ж” пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПК України не є об`єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу “Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства”.

До класу 1271 «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» входять будівлі для використання в сільськогосподарській діяльності, наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвали, винокурні, винні ємності, теплиці, сільськогосподарські силоси тощо.

Тобто зазначений пункт ПК України передбачає наявність двох умов:

  • Власник об`єкта нерухомості (будівлі, споруди) є сільськогосподарським товаровиробником (юридичною та фізичною особою);
  • Об`єкт нерухомості (будівля, споруда) віднесений до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здається їх власником в оренду, лізинг, позичку.

Тому, ФГ може бути звільнено від сплати податку на нерухомість, якщо його будівлі віднесені  до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства».

Визначення приналежності будівлі до того чи іншого класу проводиться на підставі документів, що підтверджують право власності, з урахуванням класифікаційних ознак та функціонального призначення об`єкта нерухомості згідно з ДК 018-2000.



Перегляди: 353
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: