АГРОРЕГІОНИ

На Житомирщині овочевий комбінат завдяки сонячній енергії за 3 міс зекономив майже 300 тис грн

14.08.2024 11:25
На Житомирщині овочевий комбінат завдяки сонячній енергії за 3 міс зекономив майже 300 тис грн

За три місяці роботи сонячні панелі, встановлені на даху овочевого комбінату в Станишівці, дозволили підприємству зекономити майже 300 тисяч гривень. Про це Суспільному розповів директор “Овочевого комбінату Станишівка” Василь Тимощук, пише agronews.ua.

Встановити таку електростанцію на підприємстві вирішили через тривалі знеструмлення, спричинені наслідками атак росіян на українську енергосистему, а також можливим подорожчанням електроенергії для непобутових споживачів.

“Є постійна загроза. Ми відчуваємо її щодня. Вимкнення електроенергії і подібне. На мою думку, це може призвести до того, що електроенергія подорожчає. Вона і так для підприємств не дуже дешева. Тому ми ухвалили рішення. Запросили спеціаліста. Він уже нам декілька разів робив ці проєкти, тож напрацювання в нас були. Ухвалили рішення, що вже пора. І думаю, що вгадали”, — сказав Василь Тимощук.

Сонячну електростанцію почали експлуатувати в травні 2024 року. Її вартість — близько 1 мільйона 230 тисяч гривень. Про це розповів директор підприємства. За три місяці завдяки роботі сонячних панелей заощадили близько 300 тисяч гривень. За підрахунками, купівля станції для підприємства має окупитися за 3 роки.

За словами головного інженера підприємства Романа Рудницького, встановили першу чергу сонячних панелей.

“Тут 108 панелей загальною потужністю 62 кіловати. Вивчаємо їхню ефективність. Як пройде рік, ми подивимося на економічну доцільність. Тоді, можливо, ухвалимо рішення про встановлення другої черги. Інвертор у нас дозволяє встановити до 115 кіловат загальної потужності”, — сказав Роман Рудницький.

Мережевий інвертор на підприємстві перетворює постійний струм сонячних панелей у змінний струм, який споживає комбінат. Роман Рудницький зауважив, що технологія такого інвертора не дозволяє накопичувати електроенергію.

“Ми просто компенсуємо власне споживання. Ми працюємо на цій станції близько двох місяців. Орієнтовно десь до 40% загальної споживчої потужності ми зекономили. Могли б і більше, але це залежить від сонця і нашого загального споживання”, — пояснив Роман Рудницький.

Наступний крок, який розглядають на підприємстві, — це накопичення електроенергії. Для цього, за словами Василя Тимощука, планують придбати гібридний інвертор, який дасть змогу акумулювати надлишок виробленої електроенергії для подальшого використання.

“Ми не є енергозатратним бізнесом. У нас найбільше навантаження піде на зиму. У зимові місяці ми сіємо, ми вирощуємо розсаду. Тоді будуть великі затрати енергетичні: і на опалення теплиць, і на освітлення. Побачимо, як ми ще взимку спрацюємо. Я зараз вивчаю гібридний інвертор з акумулятором. Напевно, це другий крок буде”, — розповів Василь Тимощук.

У 2024 році на Житомирщині кількість приватних підприємств, які встановили сонячні електростанції, зросла з 6 до 20. Про це Суспільному розповів експерт із сонячної енергетики Євген Перепелиця. За його словами, зараз держава надає можливості для підприємців перейти на сонячну енергетику. Зокрема, створює вигідні програми кредитування, як-от “Доступні кредити 5-7-9”.

“За цією програмою можна також придбати сонячну електростанцію. У чому ще перевага: коли ти береш кредит за цією програмою, то в заставу береться не будівля чи інша нерухомість, а обладнання самої станції. Це дуже полегшує співпрацю бізнесу і банків. На сьогоднішній день банки охоче надають подібні кредити”, — сказав Євген Перепелиця.



Перегляди: 59
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: