АГРОРЕГІОНИ

На Житомирщині біотехнолог вирощує понад тисячу кактусів

29.08.2024 16:23
На Житомирщині біотехнолог вирощує понад тисячу кактусів

Сергій Грузінський житель села Черемошне Березівської громади, що на Житомирщині. За освітою чоловік біотехнолог, він з 2012 року захопився вирощуванням кактусів — сам їх сіє, доглядає за ними і колекціонує, маючи тепер триста видів та понад тисячу штук. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

“Якось так сталося, що вони мені сподобалися, це більше справа душі, моя розрада. Переважна більшість насіння із закордонних каталогів — чеських, німецьких. Ці, що в мене в руках, називаються тефрокактус геометрикус. Він незвичний, зустрічається без колючки, цікаве тіло в нього, він на сонці цікаво засмагає з фіолетовим відтінком. Кактуси всі рідкісні види, це пов’язано з тим, що вони дуже повільно ростуть, йде природний відбір, з тисячі насінин, якщо одна-дві рослинки виживе, це буде дуже добре”, — сказав Сергій.

За його словами, всі кактуси квітнуть, час цвітіння у них різний. Після цвітіння формуються плоди, у яких дозріває насіння. Ці рослини поливають один раз у три тижні. Чоловік показав кактус — один із своїх перших екземплярів.

9

“Це один з перших моїх кактусів, із перших посівів, йому близько 12 років — “ферокактус”. У нього цікава колючка, вона така типу гачкоподібна, навіть трохи підігнуті вістря. Ці колючки, місцеві мешканці, там де проростають ці кактуси, використовують як риболовні гачки. В цієї рослини є спеціальні залози, які постійно виділяють нектар”, — зазначив Сергій.

Сергій Грузінський поділився, які шкідники часто уражають кактуси та як їх знешкоджувати.

“Найбільшої шкоди, на мою думку, завдають різні грибкові, бактеріальні захворювання, при неправильному догляді в плані поливу, при надмірній вологості повітря. На друге місце я поставив би павутинного кліща. На третє місце я б відніс борошнистого червеця. Тоді профілактичні обробки необхідні двічі на рік, після винесення із зимівлі, коли рослини пішли в ріст, і перед тим, як заносити на зиму”, — сказав чоловік.

Окрім кактусів Сергій вирощує сукуленти та схрещує і виводить нові сорти косариків. Також має пасіку і вирощує сад.

11

“Організовуються групи діток, ми з ними теж садимо рослинки, проводимо також виїзні майстеркласи. Бувало декілька разів, що я просто надавав ґрунт і рослини на певні заходи, на яких збирали кошти для потреб ЗСУ. Планую розвивати цей напрямок, особливо серед діток, щоб вони знали що таке рослина, що таке природа, що таке бджола, квітка, як з ними поводитися і наскільки це важливо”, — розповів Сергій.

На Житомирщині господарство збільшило врожайність картоплі на 25% – AgroNews



Перегляди: 479
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: