АГРОРЕГІОНИ

На Закарпатті вирощують українське ківі

13.08.2024 11:23
На Закарпатті вирощують українське ківі

Природні особливості певних регіонів України, а також ті кліматичні зміни, що стали останнім часом досить відчутними, дають нашим фермерам та садівникам змогу вирощувати не лише традиційні, а й екзотичні культури. У західних регіонах країни теплолюбні персики й абрикоси ростуть навіть у промислових садах, а в приватних господарствах подекуди збирають урожай тропічних фруктів. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Утім, екзотичні для нас культури можуть бути основою не лише захопливого хобі, а й перспективного бізнесу. У цьому запевняють засновники підприємства «Ківі ленд» Володимир Чепканич та Любов Харченко.

Їхнє господарство в Ужгороді для України направду унікальне. Свого часу вони зважилися взятися за вирощування багатьох екзотичних фруктів, серед яких особливу увагу зосередили на ківі та саджанцях цієї культури. Тому про вирощування цієї ягоди (а ківі, з погляду ботаніки – це саме ягода, а не фрукт) садівники із Закарпаття мають дуже ґрунтовні знання.

Розповідаючи про перспективність бізнесу з вирощування ківі, закарпатські садівники одразу ж акцентують на тому, що така справа може стати ще й неабияким ексклюзивом. Бо наразі в Україні ківі в промислових масштабах ще не вирощують. Однак робити це можна і варто. Адже після того, як ця рослина потрапила до України, вона вже встигла акліматизуватися та адаптуватися до наших умов.

“Ківі – це рослина, що має досить високий потенціал. Її не вражають хвороби, відповідно, й обробляти засобами захисту не потрібно. У нього висока врожайність: зібрати можна від 30 до 50 кілограмів плодів з одного куща. До того ж сад ківі – це дуже довготривалий проєкт. Він здатен «працювати» до 50 років, постійно даючи врожай. Зазвичай на гектар площі висаджують 600–650 рослин. А за бажання можна вирощувати й інтенсивний сад. Це вже залежить від площі, а також від планів та задумів того, хто візьметься за організацію такого бізнесу. Наразі в Україну ківі завозять з-за кордону. Однак ми цілком можемо задовольняти принаймні частину попиту врожаєм, вирощеним у нашій країні. Зрештою, у нас росте лохина, мигдаль, то чому б і не ківі?” – зауважує Любов Харченко.

Як і в кожної культури, у ківі є свої особливості. Кущі цієї культури формують міцні ліани, на яких і зав’язуються плоди. Завдовжки така ліана може сягати понад 7 метрів, а заввишки кущ росте до 4,5 метра. Має овальне листя, а в травні-червні квітне великими білими квітами. Це дводомна рослина: кожна має лише жіночі або чоловічі квіти.

Чи не головна умова для успішного вирощування цієї культури – наявність достатньої кількості води для поливу. Ківі має поверхневу кореневу систему, тож поливати ділянку потрібно досить часто. Відтак закладати такі насадження варто в місцях, де наявні природні або ж штучні водойми чи свердловини. Ґрунт повинен бути кислим. Рослина також потребує періодичного підживлення та формування куща.

На користь вирощування цієї культури свідчить і те, що багато сортів ківі морозостійкі.

“Трирічні кущі здатні витримувати температуру до -28 °C, але за умови, що такі погодні умови не тривалі. У нашому господарстві маємо три такі сорти. На рослину можуть погано впливати протяги. Тому насадження потрібно захистити від впливу холодних північних вітрів. Це особливо важливо зробити на ранніх етапах, доки рослина не здерев’яніє. Бажано також забезпечити захист від граду. Взагалі ж перед тим, як висаджувати ківі, варто проаналізувати особливості клімату регіону й мікроклімату плантації та захистити насадження від тих негативних впливів, які там бувають”, – каже садівниця.

На плантації потрібно висаджувати не лише «жіночі», а й «чоловічі» рослини. Любов Харченко радить це робити у пропорції 6 до 1. У такому разі бджоли та інші комахи встигнуть добре запилити цвіт. Від правильного запилення залежить і врожайність, і маса плодів. Альтернативним варіантом може бути штучне запилення. Однак саме природний метод «працює» найкраще.

Цвісти й давати врожай культура розпочинає вже на третій рік після висаджування. У перші роки врожай буде невеликим – 15–20 кілограмів плодів з куща. З роками врожайність зростає. Тому такий бізнес буде рентабельним, запевняють засновники «Ківі ленду».

Перші саджанці ківі в господарстві «Ківі ленд» висадили у 2014 році. Тоді більшість садівників до ідеї вирощувати цю культуру в Україні ставилися досить скептично. Однак рослина таки адаптувалася до особливостей нашого клімату. Відтак масштаби бізнесу в господарстві згодом вирішили розширити. У процесі доводилося вивчати цю культуру й так само пристосовуватися до її особливостей, розповідає Володимир Чепканич.

“Ми починали працювати на присадибних ділянках, багато експериментували, поки дійшли певних висновків та здобули потрібні знання. Зараз вирощуємо підщепу і саджанці з міцною кореневою системою, адаптовані до нашого клімату. Нині 98 % наших саджанців вкорінюється, хоч на початках цей відсоток був значно нижчим. Використовуємо середньорослу підщепу, бо це оптимально, і саме за таким принципом працюють за кордоном”, – каже засновник підприємства.

За мірою розвитку справи підприємство вирішили розширювати, зважившись господарювати на чотирьох гектарах. Працювали над розвитком інфраструктури, пробурили свердловину, щоб забезпечити якісний полив.

Проте повноцінному втіленню задумів завадила повномасштабна війна росії в Україні. Володимир Чепканич пішов захищати країну на другий день після вторгнення. Тож розвиток справи призупинився, а нові гектари так і залишилися чекати на кращі часи. Служба у ЗСУ тривала майже два роки.

“Поки мене не було, то частина саджанців у полі згоріла через те, що хтось випалював траву. Коли ж повернувся, став працювати з тими, що залишились. Проте за два роки без обрізування та догляду ківі дичавіє. Тож підщепи не вистачало. Тому відновлюємо те, що можемо. Вже наступного року маємо намір висаджувати додаткову підщепу. Для цього хочемо залучити грантові кошти. Утім, зараз планувати щось важко… Та все ж у перспективі прагнемо зробити зразкову плантацію, яку можна буде демонструвати як приклад такого бізнесу. Бо ми впевнені, що ця справа – рентабельна і перспективна. Я вірю в цей напрямок та, окрім саджанців, хочу активізувати вирощування плодів ківі в нашому господарстві”, – розповідає Володимир Чепканич.



Перегляди: 1243
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: