АГРОРЕГІОНИ

На Вінниччині дикі кабани з’їдають і псують урожай фермерів

25.09.2024 11:20
На Вінниччині дикі кабани з’їдають і псують урожай фермерів

В Україні через введення воєнного стану в більшості областей заборонили полювання на диких звірів та птахів, в тому числі і на Вінниччині. Про це повідомляє Вінниця.info, пише agronews.ua.

Так, через заборону цього року чисельність дикого кабана вже перевищила довоєнну на понад 50%, а кількість випадків АЧС (Pestis africana suum) збільшилася на 880% порівняно з 2022 роком.

Власник фермерського господарства та агроном з Тульчинського району Олександр Мельник розповів, яку шкоду дикі кабани завдають фермерам.

«Одна із проблем для агронома сьогодні – збільшення популяції диких кабанів. Вони заходять на посів, найбільше люблять кукурудзу та соняшник, і починають створювати нам проблем своїм «візитом». Так одне стадо свиней, в кількості 10 голів, може за місяць знищити до 10 гектар кукурудзи, при цьому вони все не з’їдають, а багато псують та витолочують. В цьому році в мене таких випадків не було, але попередні роки і я зіштовхнувся з цією проблемою», – розповідає Олександр.

На питання журналістки, що робити в такому випадку фермер відповів:

«А нічого з цим не можна зробити. Боротися ніяк, бо полювання заборонено. Хіба єдиний вихід – фермеру цілодобово ходити навколо поля і відлякувати тварин різними способами, іншого варіанту ще не придумали. І поки триватиме війна їх чисельність буде збільшуватися і збільшуватися. За кордоном наприклад дикі тварини, в тому числі кабани, знищують до 100 гектар посівів. Але там є нюанс, держава компенсує усі збитки фермерам. В Україні такого немає і ніколи не було».

Єгері Тульчинського району зазначають, що заборона полювати призвела до дуже негативних наслідків.

«Тварин розвелось дуже багато. Однак і багато їх гине через хвороби. Окрім того їм потрібно щось їсти і відповідно вони починають… Де шукати їжу? Правильно, на полях та селах.

Кабани також можуть підходити до сіл ближче. А так як тваринка може бути хвора, то тоді є загроза, що вона може заразити домашніх свиней. Це ще ми враховуємо, що зими в нас не такі морозні як колись.

Багато випадків коли водії збивають тварин на дорозі, які зненацька виплигують на автошляхи. В більшості це кози, косулі та зайці. Окрім цього проблем дійсно є багато, нам з цим потрібно щось вирішувати глобально і по всій країні», – каже єгер.



Перегляди: 43
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: