АГРОРЕГІОНИ

На Тернопільщині фермер на 100 га вирощує вишні

05.06.2024 16:21
На Тернопільщині фермер на 100 га вирощує вишні

Господарство «Аграрний край», що в Чортківському районі Тернопільської області, на декількох тисячах гектарів землі вирощує зернові й технічні культури, але на площі 100 гектарів розвиває ще й вишневий сад. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

“З них родючого саду 50 гектарів, а ще 50 гектарів почне давати плоди наступного року. Тобто ми систематично розширювали вишневий сад впродовж 7 років”, – розповів Володимир Козак.

За його словами, яблуневих садів в Україні росте дуже багато, тому будувати бізнес на цій культурі зараз невигідно. Натомість вишню садівники вирощують не так активно, а попит на цю культуру досить високий.

“Так, на ринку має попит і вишневий сік, і заморожена вишня, і варення тощо. А яблуко ми ж не заморозимо, його треба споживати тільки свіжим або у вигляді чипсів чи соку. Проте вишневий сік дорожчий за яблучний, а частину врожаю можна заморозити та використати для виготовлення різних добавок до йогуртів, цукерок тощо. Тому вишня, на мою думку, – це кращий і більш вигідний бізнес зараз”, – переконаний головний агроном підприємства.

У господарстві в основному росте вишня сорту Уйфегертой Фюртош. Що цікаво, такий сорт для саду обрали випадково.

За словами Володимира Козака, окрім того, вирощують ще й вишню Лутівка на одиному неповному кварталі саду. Але все-таки надають перевагу Уйфегертой Фюртош.

“Ми бачили багато вишневих садів і неодноразово в цьому переконалися. Цей сорт більш урожайний, а його плоди – смачніші та більш транспортабельні. Але в питанні вибору сорту для саду багато чого все-таки залежить від технології обробітку насаджень. Так, варто враховувати, що Уйфегертой Фюртош – це сорт, призначений для ручного збору, а Лотівку натомість можна збирати як вручну, так і з допомогою комбайна, – каже він.



Перегляди: 1390
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: