АГРОРЕГІОНИ

На Одещині вирощуватимуть бавовну в промислових обсягах

02.09.2024 16:20
На Одещині вирощуватимуть бавовну в промислових обсягах

В Одеській області планують промислове вирощування бавовни для потреб армії. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Експериментальний посів наразі квітне на полях Одещини.

Директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник розповів, що фахівці експериментували та визначали можливість вирощування бавовни в кліматичних умовах Одеської області. Наразі обмірковують полив та використання урожаю:

“Вони мають різний характер і по сходах, і по фазі розвитку. І найголовніше: вирішити те питання, яке сьогодні постало перед міністерством, перед інститутом, перед агровиробниками: виробництво бавовни не тільки для легкої промисловості, а й для оборонної промисловості. Це не секрет — бавовна використовується для виготовлення порохових зарядів”.

Заступник директора департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики Андрій Кравченко зазначив, що Україна отримала п’ять сортів бавовни. Це близько 110 кілограмів посівного матеріалу. За його словами, демонстраційні поля мають площу понад п’ять гектарів по всій Одещині:

“Ми вивчаємо абсолютно нову культуру. Протягом останніх десятиріч ця культура навіть в демонстраційних масштабах, які зараз присутні, вона фактично не вирощувалася. Щобільше, посадкового матеріалу (насіння) на території України не було. Це культура, яка відповідає тим викликам, перед якими сьогодні Україна знаходиться. Це виклики кліматичних змін: значні підвищення температури й мінімальна кількість опадів. І саме Одещина, Бессарабія — є пріоритетом, де ініційовано даний проєкт”.

Заступник голови комітету ВР України з питань аграрної політики Степан Чернявський розповів, що для вирощування бавовни потрібна та ж сама техніка, яка використовується для зернових та інших культур. Відрізняється лише збирання врожаю:

“Ми вже остаточно впевнені, що ми на правильному шляху, що бавовна буде рости. Головне, щоб в наступному році ми зробили промислове виробництво, аби підтягнути інвестиції, за рахунок яких буде купуватися техніка для обробки, збирання врожаїв. Це треба, щоб було мінімум 10 000 гектарів, щоб це почати. Але ми розраховуємо на більше”, — поділився Чернявський.

Підприємець Микола Златов засіяв бавовну на площі 2,2 гектара. Фермерське господарство, співвласником якого він є, завжди шукає нові виклики. На його думку, вирощування бавовни може бути цікавим бізнес-проєктом, однак для цього необхідно розробити програму для аграріїв:

“Це новинка, яку тут ще ніхто не бачив і не спробував. Вирішили, що нам потрібен такий дослід для розуміння, що і як воно буде. Потрібне розуміння, чи є завод і де він знаходиться. Яка це логістика? Має бути весь ланцюг розуміння для фермера, що він не просто виростив тисячу тонн бавовни й не знає, що з нею робити. А він має розуміти: скільки, куди везти, яка переробка заводу, скільки він може робити за день, чи за місяць”.



Перегляди: 3193
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: