АГРОРЕГІОНИ

На Миколаївщині загальна площа пожеж на засіяних полях становить 171 га

31.08.2024 16:23
На Миколаївщині загальна площа пожеж на засіяних полях становить 171 га

У 2024 році необережне поводження з вогнем — головна причина пожеж на фермерських полях Миколаївщини. Це призводить до збитків як для сільського господарства, так і для екології. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За перші вісім місяців 2024 року в регіоні зафіксовано 30 пожеж на засіяних полях, переважно зернові культури, говорить Пацюк.

“Загальна площа пожеж становить 171,1 гектара. Серед причин: на першому місці: необережне поводження з вогнем — 16 випадків, підпали — п’ять випадків і ще бойові дії”, — розповіла речниця Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області Ілляна Пацюк.

Для порівняння, у 2023 році було зареєстровано 36 пожеж, що свідчить про певне зменшення кількості інцидентів, хоча проблема залишається актуальною. Фермер Андрій згадує про інцидент, коли через недбалість поля, засіяні пшеницею, опинилися під загрозою.

“Мої комбайнери потелефонували й сказали, що горять поля. Вони поїхали і комбайном намагались загасити. Ледь не згорів комбайн, ледь не згоріла фура”, — розповідає він.

Унаслідок пожежі згоріло 25 гектарів врожаю, що завдало збитків на суму близько 400 тисяч гривень. За словами Андрія, цього року на його полях вже сталося три пожежі, але саме ця була наймасштабнішою.

Аграрій Микола Карпенко звертає увагу на наслідки таких пожеж для родючості ґрунтів: по-перше, гинуть мікроорганізми, які перебувають в орному шарі. Вони мали б переробити солому в органічний азот. Крім того, гинуть ґрунтові черв’яки, які переробляють органічні рештки.

За словами Миколи, відновлення таких земель займає від 5 до 6 років. Окремо підрахунки збитків для фермерів не проводилися, проте екологічний аспект пожеж є значним.

Загальна сума шкоди від горіння рослинності за два з половиною роки сягнула майже 23 мільярди гривень, зазначила виконуюча обов’язки начальника державного екологічного контролю атмосферного повітря Надія Кривцун. При цьому маса викидів забруднювальних речовин перевищила три мільйони тонн. Пожежі не тільки знищують урожай, але й поширюються на лісосмуги та прилеглі території.



Перегляди: 85
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: