АГРОРЕГІОНИ

На Хмельниччині фермер вирощує кавуни зі смаком манго й ананаса

14.09.2024 15:23
На Хмельниччині фермер вирощує кавуни зі смаком манго й ананаса

Дванадцять сортів кавунів різних форм, розмірів та кольорів на 25 сотках присадибної ділянки вирощує фермер з Немичинців, що неподалік Хмельницького, Олександр Машталер. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За його словами, він використовує лише органічні добрива. Каже, десять років експериментує над виведенням сорту, який би добре зберігався до весни.

Видовженої форми американський гібрид кавуна Олександр Машталер обрав для вирощування за його смакові властивості.

“Так як я вирощую екологічно чисту продукцію, не користуюсь мінеральними добривами, а тільки агротехніка і сидеральні культури, то він в мене десь досягає 15—17 кілограмів. Частину цьогорічного урожаю я вже зібрав – на реалізацію, на замовлення. Цей гібрид кавуна вегетує приблизно до початку жовтня”, — розповідає фермер.

За його словами, понад десять років він вирощує кавуни. Цьогоріч у нього на 25 сотках — 12 сортів різної форми, розміру та кольору.

“Вони пристосовані до різних умов вирощування. Їм наш клімат дуже добре підходить”, — каже Олександр Машталер.

Темнозелені кавуни, показує фермер, — це сорт «Баронеса».

“Середина в них дуже солодка. І основне — він універсальний. Він може бути як рання продукція, а також може бути як середній. І десь до півтора-двох місяців він може зберігатись”, — говорить Олександр Машталер.

А от гібрид “Чарльстон Грос”, зі слів фермера, може зберігатись до трьох місяців.

“Він всередині рожевий. Дуже смачний. Він ще може десь протягом місяця вегетувати, і маса може досягнути до 15 кілограмів”, — розповідає чоловік.

Наступний гібрид привабив, каже Олександр Машталер, своєю невибагливістю.

8

“Його не потрібно укривати, так як листя саме укриває. Він вже має кілограмів дванадцять. Оцей кавун збирається десь у середині жовтня”, — говорить Машталер.

Жовті видовжені – гібрид кавуна, дині та ананасу, показує далі фермер. Він виростає, каже, від трьох до шести кілограмів.

“Дуже гарно зберігається, має незвичайно високі смакові якості. Я вже знаю, що він готовий до вживання. В нього звук хороший. Дехто каже, щоб всох корінчик, ще щось там — необов’язково”, — каже чоловік.

Далі Олександр Машталер показує на своєму полі маленькі круглі смугасті плоди — гібрид кавуна з ананасом. Каже, за смаком він нагадує манго і дуже соковитий. За його словами, з одної рослини виростає до п’яти кавунів, які дуже швидко дозрівають і мають тонесеньку шкірочку.

Всі свої кавуни Олександр Машталер вирощує з розсади. Її, говорить, в наших умовах висаджує, залежно від погоди, десь після 15-20 травня.

Фермер розповідає, що десять років експериментує над виведенням сорту, який би добре зберігався до весни.

“І деякі результати в мене є — кавун зберігається до лютого та має непогані смакові якості. Тут ось росте такий гібрид кавуна, який буде зберігатися до лютого-березня. Ягоди будуть на полі до перших морозів”, — каже Олександер Машталер.



Перегляди: 82
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: