АГРОРЕГІОНИ

На Хмельниччині айтівці вирощують овочі

05.08.2024 11:23
На Хмельниччині айтівці вирощують овочі

Три роки подружжя айтівців розвиває тепличну справу у селі на Хмельниччині. За цей час вони автоматизували роботу теплиць, освітлюють їх завдяки сонячній енергії. Працівники проходять фейсконтроль, помідори запилюють спеціальні джмелі. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Кабінет аграрія, за сумісництвом айтівця — Миколи Мельника обладнаний технікою, яка допомагає контролювати роботу теплиць. Звідти він може керувати, зокрема поливом рослин.

В аграрну сферу Микола Мельник прийшов коли почалася епідемія Covid-19. Тоді чоловік закрив офіс у Києві й переїхав у рідне село Чорнокозинці. Професійно тепличним бізнесом займається три роки. Технології впроваджує і тут, наприклад, виробіток працівнику рахують за Face ID — кожен перед роботою сканує обличчя.

Серед іншого практикують вирощувати кавуни та основні овочі: перець, помідори, огірки. Вони, зі слів Миколи Мельники, на чотирьох з половиною гектарах у тепличних комплексах, які мають назви.

“Є у нас “Бджілка”, “Леся Українка”, “Тарас Шевченко”. Ми їх так назвали, аби було простіше орієнтуватись й знаходити працівників. До прикладу вони кажуть: “Я там у Шевченка”. І ми знаємо, що це сьома теплиця”.

Микола Мельник планує максимально комп’ютеризувати роботу підприємства: “В нас є комп’ютер, який керує котлами, вмикає й вимикає насоси”.

Такі процеси, розповів, дозволять залучати менше працівників. Зараз їх тут 50, а без автоматики такі площі мали б доглядати понад сотня людей. Тепличною справою займається разом з дружиною. Каріна, також з айті — у господарстві контролює безпосередньо вирощування рослин.

“Томат ще дозріває, немає змоги зробити прямий посів. То ми вирощуємо розсаду, щоб вона до того часу підросла, і теплиця повністю змінилась від попереднього культурообігу. Зараз ще у нас сезон баклажанів. За перший зрив ми зібрали близько двох тонн”.

Пора томатів у теплицях завершується, для їх запилення купували спеціальних голландських джмелів: “Джміль важкий, і він своєю вагою квіточку запилює. Вирішили спробувати джмелів у другому культурооберті. Вони показали себе досить гарно”.

Торік фермери через відключення світла втратили врожай томатів. Щоб такому запобігти, встановили сонячну електростанцію: “Минулого року ми почали монтувати панелі й наразі в нас вже виробляється до 200 кіловатів, із запасом, щоб воно і взимку і влітку працювало”.

Подружжя розповіло, що від початку повномасштабного вторгнення допомагають Збройним силам України й планують надалі працювати тут.



Перегляди: 168
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: