АГРОРЕГІОНИ

На Чернігівщині фермерка за грантові кошти збільшила вдвічі поголів’я корів

10.06.2024 11:20
3

Поголів’я корів змогла збільшити вдвічі – фермерка з Орлівки Новгород-Сіверського району Олена Рябченко за грантові гроші від Міжнародної гуманітарної організації ZOA купила доїльну систему та охолоджувач для молока. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Робочих рук в селі не вистачає, каже жінка, а така система допомагає скоротити час доїння вдвічі. Саму ферму Олена зі своїм чоловіком почали створювати після початку широкої війни. Як каже її чоловік Віталій, стало шкода корів з прикордоння, яких хотіли здати на м’ясо.

Перших корів привозили з прикордонних сіл, які обстрілювали російські війська, розповідає подружжя. Спочатку хотіли купити лише одну корову, але забрали всіх.

“Нам порадили: там у Мурав’ях є корова. Поїхали ми з другом, подивились. І мені так їх шкода стало, що вирішили забрати усіх. З того і почалося наше фермерське таке. Він (господар, — ред.) каже, якщо не продам усіх, то вони підуть на м’ясо. Ми їх позабирали”, — каже Віталій Рябченко.

Тоді їхнє стадо поповнилось на півтора десятка голів. Зараз на фермі 23 дійних корови. А також два з половиною десятки телят, які народилися вже від своїх корів.

Аби полегшити роботу, Олена склала бізнес-план і подала заявку на грант від Міжнародної гуманітарної організації ZOA. Через пів року прийшли гроші — 2700 євро. За них фермерка змогла оновити систему доїння.

“Лінія була стара у нас така, менша, а це вже потужнішу проводили, як отримали грант. Також закупили засоби, щоб мити апарати, охолоджувальну установку”.

Це дозволило пришвидшити процес доїння та збільшити поголів’я корів вдвічі.

“Ми б і більше розширялися, але така проблема постає, що не вистачає нам робочих рук. Тобто нам ходить одна доярка допомагає, але її мало для нас. Молодняк, якщо підросте, то декілька штук виберемо собі, а остачу, просто через те, що нікому за ними доглядати, всі підуть (на м’ясо, — ред.)”, — розповідає Віталій.

Олена, додає: “Треба пробувати, треба подаватися, якщо є гранти. Я думаю, що це дуже добре – допомагати так людям починати якусь і нову справу, і підтримувати малих підприємців”.



Перегляди: 353
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: