АГРОРЕГІОНИ

На Черкащині фермер засадив квасолею 140 га

13.08.2024 16:20
На Черкащині фермер засадив квасолею 140 га

Фермер із Драбівщини, що на Черкащині, Леонід Самойленко відмовився від вирощування гречки, пшениці та гірчиці на користь квасолі. Після повномасштабного вторгнення він збільшив площі посівів до 50%, адже попит на квасолю стабільний. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Урожай збиратимуть у середині серпня.

До війни пан Леонід засаджував квасолею культурою чверть земель свого господарства, а це 70 гектарів. Цьогоріч — половину — 140 гектарів. Вирощувати квасолю, з його слів, вигідніше, ніж інші культури:

“У перший рік ціна на гірчицю була непогана, а потім впала. Це хаотичний ринок, тому ми відмовляємося від гірчиці. Квасоля — це продукт, який більш-менш стабільний, тому зупинили вибір на ній. Якщо порівнювати із соєю або з кукурудзою, то вона на 30-40 відсотків рентабельніша. Ми рахували: 700 кілограмів квасолі — це затратна частина. Все, що вище – це прибуток. Подивимося як цього року буде, бо у 2023 році скупляли квасолю від 24 гривень за тонну, а закінчили по 35-36”.

Торік із одного гектара зібрали дві тонни квасолі.

“Тоді рік був сприятливіший для її вирощування. А нині аномальна спека і потрібен дощ, бо вона вже починає цвісти, а температура 37-38 градусів. Я вже мовчу, що на ґрунті робиться”, — розповів фермер.

Після збору квасолю завозять на склад. Там її очищають та сортують:

“Усе робиться за допомогою зерночисної машини, на «Пектус». Проходить калібрування, тобто після виходу квасоля вже без половинок — чиста і готова до реалізації. Такою вона іде на переробку і на консервацію. Також її брали в нас на заморозку, щоб додавати до овочів”.

Половину врожаю Леонід Самойленко реалізує за кордон, іншу — в Україні.

“У 2022 році, з початком повномасштабної війни, на внутрішньому ринку дуже багато брали для ЗСУ, консервні заводи перейшли на консервацію, заготівлю. Квасоля є заміною білка, тому в нас її забирали. По експорту те саме, бо об’єми збільшуються з кожним роком”, — розповів Леонід Самойленко.

Нині у господарстві, бракує працівників, зазначив фермер. Раніше, в сезон, у серпні-вересні, працювали 25 людей. Цьогоріч, додав, стільки не знайде:

“У нас буде «дівчачий батальйон», адже іншого виходу немає, — будемо вчитися. На склад потрібно хоча б шестеро людей, на збір — хоча б десять. Але це як мінімум”.

На Черкащині квасолею засаджено три тисячі гектарів, розповіла начальниця управління агропромислового розвитку Валентина Сокирко.

“У порівнянні з минулим роком маємо збільшення цих площ на 25 відсотків. Найбільші площі займають сільськогосподарські підприємства Золотоніщини – це понад однієї тисячі гектарів. Якщо дивитися тенденції, то так, є збільшення. Ця культура стає дедалі популярнішою серед аграріїв, але поки що тенденція у населення, яке вирощує у господарствах”.



Перегляди: 2387
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: