ВАЖЛИВО

МВФ пропонує збільшити ставку ПДВ в Україні

10.09.2024 09:07
МВФ пропонує збільшити ставку ПДВ в Україні

За результатами зустрічі місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), Міністерства фінансів України та Нацбанку, було вказано на недостатність ресурсів в законопроєкті з підвищення податків. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

За словами голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, серед додаткових джерел МВФ пропонує переглянути ПДВ. Нагадаємо, зараз ПДВ в Україні становить 20%. В країнах ЄС, як правило, ставки різні — є базова ставка ПДВ, але є і знижена (на певний перелік послуг та товарів). Наприклад, базова ставка ПДВ у Польщі — 23%, а в Німеччині — 19%.

“По суті для МВФ є очевидною недостатність ресурсів навіть в проваленому ВР проєкті. Серед додаткових джерел пропонують ПДВ”, — повідомив він.

Ба більше, на зустрічі з МВФ обговорювався екстра податок на банки. Проте щодо цього дискусія триває, додав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Нагадаємо, що від жовтня 2024 року в Україні планують запровадити широкий пакет податкових змін, які стосуватимуться бізнесу та фізичних осіб — найманих працівників та ФОП.

Зараз проєкт про підвищення податків передбачає наступні зміни для ФОПів:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • запровадження 1% військового збору з платників єдиного податку 3-ї групи;
  • запровадження військового збору у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати на місяць для ФОП-платників єдиного податку 1-ї, 2-ї та 4-ї груп.


Перегляди: 861
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: