АГРОВІДЕО

Фермери відмовляються від гречки через нерентабельність

16.07.2024 13:05
Фермери відмовляються від гречки через нерентабельність

Цьогоріч на Кіровоградщині посіяли менше гречки у понад 2,5 раза, ніж у 2023 році. Фермери відмовляються від неї через нерентабельність, розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. Про це повідомляє Суспільне.

«В середньому площа посівів гречки не змінювалася десятиліттями — 1,6 тисячі гектарів. У 2023 році на фоні ажіотажу, який був пов’язаний з ціною на цю культуру у 2022 році, господарства посіяли більше — 2,7 тисячі гектарів».

Торік за тонну гречки пропонували 8-9 тисяч гривень. Собівартість її – 15 тисяч. Цьогоріч дають 10 тисяч, розповів керівник агрогосподарства Микола Макодзеба. Через низьку рентабельність цієї культури порівняно з іншими зерновими на її місце посіяли кукурудзу, розповів фермер.

«На одному гектарі можна виростити 10 тонн кукурудзи. По 7 тисяч за тонну — це буде 70 тисяч. Гречки на гектарі можна виростити тонну і продати за 10 тисяч. То 70 тисяч з гектара і 10 тисяч — різниця величезна».

Микола Макодзеба вважає, держава може допомогти аграріям регулюванням обсягів виробництва.

«Треба ввести квоту і доплачувати з бюджету, щоб люди цим займалися. А так ніхто не буде займатися, будуть сіяти по 20-30 гектарів».

За інформацією першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького, торік Україна мала найбільшу площу гречки за всі роки незалежності — 141,5 тисячі гектарів.

Голова Міжнародної асоціації виробників гречки Микола Малієнко розповів Суспільному, що за його підрахунками цьогоріч посівів гречки менше у півтора-два рази, ніж у 2023 році.

«Це пов’язане з дуже низькою ціною, яка є збитковою для агровиробника і може призвести до чергового стрибка на крупу гречану і на зерно гречки. Треба ще зважати на те, що чималий об’єм деякі товаровиробники ще тримають, чекаючи на добру ціну. Тобто великого стрибка можна і не очікувати».


Перегляди: 336
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: