НОВИНИ

Експерти розповіли, чи можна пити чай перед сном

11.09.2024 19:20
Експерти розповіли, чи можна пити чай перед сном

Вечірнє чаювання – улюблена традиція багатьох людей, однак питання про вплив напою на процес засинання викликає багато суперечок. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Занепокоєння щодо питання вечірнього чаювання пов’язане з тим, що напій містить кофеїн. Ця речовина може запобігти процесу засинання, адже вона блокує рецептори аденозину – нейромедіатори, які відповідають за стан сонливості та втоми. Тому після випитої чашки міцного чорного чаю людина відчуває приплив сил та енергії.

Однак важливо пам’ятати, що чай містить значно менше кофеїну, ніж кава. А деякі види чаю, наприклад, зелений, містить значно менше кофеїну, ніж чорний.

Окрім того, реакція на кофеїн у кожної людини буде індивідуальною. Одні можуть сміливо пити міцний чорний чай перед сном і добре заснути, водночас інші матимуть проблеми з засинанням навіть після невеликої кількості напою.

Щоб чай не впливав на якість сну, необхідно вживати його в певні години. Тривалість напіврозпаду кофеїну стаановить близько п’яти годин. Це означає, що через 5-6 годин після вживання міцного чаю в організмі залишається половина від початкової кількості цієї сполуки. Тому експерти рекомендують пити чай за 4-6 годин до сну.

Тим, хто полюбляє пити чай на ніч, але переймається своїм сном, фахівці рекомендують інші види напою. Це можуть бути трав’яні чаї, які не містять кофеїну, наприклад, чай з ромашки або м’яти, який має заспокійливий ефект і покращує якість сну.

До того ж трав’яні чаї мають лікувальний ефект і допомагають зняти стрес та напруженість. Дуже корисний перед сном чай з меліси, який має заспокійливу властивість і може бути корисним у разі безсоння.

Незважаючи на потенційні проблеми з засинанням, вечірній чай має низку переваг. Ритуал чаювання допомагає розслабитися після напруженого дня, сприяє зниженню стресу та втоми.

Багато видів чаю місять антиоксиданти – сполуки, які запобігають низці захворювань, зміцнюють нервову систему та покращують роботу серця й судин. Окрім того, чай розслабляє та зігріває, що дуже важливо в холодну пору року. Треба лише вибрати правильний час для чаювання.

Щоб чай приніс максимальну користь, варто надавати перевагу тим видам, які містять мало кофеїну. Можна вибирати чаї із трав’яних зборів, які мають лікувальний ефект. Важливо стежити за міцністю напою – слабо заварений чай майже не містить кофеїну, тому не вплине на процес засинання. Також дію кофеїну нівелює додавання до напою молока. Такий чай матиме заспокійливий ефект.



Перегляди: 2920
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: