АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Експерти назвали особливості договору оренди землі

06.09.2024 12:12
Експерти назвали особливості договору оренди землі

Ви здаєте землю в оренду або плануєте це зробити найближчим часом? Земельний фонд України надав роз’яснення, яким має бути договір, пише agronews.ua.

Договір оренди укладається у письмовій формі. За бажанням сторін може посвідчуватися нотаріально і має містити наступну інформацію:

  • об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування, розмір земельної ділянки);
  • строк дії договору оренди;
  • орендну плату (розмір, індексація, спосіб та умови розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальність за несплату).

Строк дії договору для ділянок с/г призначення може бути від 7 до 49 років. Розмір щорічної орендної плати встановлюється за згодою сторін, але не може бути меншим 3% від НГО.

Зважайте, що термін договору оренди і його умови прямо впливатимуть на вартість вашої ділянки, якщо ви вирішити її продати. Чим менший термін – тим дорожча ділянка. Договір оренди на 20 і більше років одразу зменшить привабливість вашої землі в очах потенційного покупця.

В разі втрати примірника договору, можна звернутися до орендаря за копією, або уточнити інформацію у Держреєстратора, або звернутись до Держреєстратора для отримання роздруківки електронної копії дог оренди, що зберігається в архівній частині Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. По цьому питанню вам також допоможуть в ЦНАПі.



Перегляди: 4299
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: