АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Чи потрібен дозвіл дружини або чоловіка на продаж земельної ділянки

21.05.2024 12:08
Чи потрібен дозвіл дружини або чоловіка на продаж земельної ділянки

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловіку на праві спільної сумісної власності навіть якщо вона куплена виключно за гроші одного з подружжя і оформлена на нього. Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Відповідно до ст. 65 Сімейного кодексу України дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.

При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.

Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.

Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

Також розірвання шлюбу НЕ припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу.

Проте особистою приватною власністю є земельна ділянка безоплатно приватизована одним із подружжя на себе під час шлюбу із земель державної або комунальної власності.

Але необхідно враховувати, що урахуванням вказаних змін до СК правовий режим приватизованої земельної ділянки змінювався. І тільки в період часу з 8 лютого 2011 року до 12 червня 2012 року включно така земельна ділянка, визнавалась спільною сумісною власністю подружжя. А весь інший час – до 8 лютого 2011 року та після 12 червня 2012 року така земельна ділянка належала до особистої приватної власності чоловіка або дружини, яка використала своє право на безоплатне отримання частини земельного фонду.



Перегляди: 222
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: