НОВИНИ

Бельгійські вчені досліджують вирощування груш в умовах глобального потепління

26.09.2024 18:15
Бельгійські вчені досліджують вирощування груш в умовах глобального потепління

У Лімбурзі, провінції Бельгії, у фруктовому саду, який є центром вирощування груш, 12 прозорих куполів прилягають до дзеркальної стіни, що контрастує з навколишнім природним парком. Ці куполи слугують контрольованим середовищем для дослідників, які моделюють прогнозовані зміни клімату до 2040 року, щоб зрозуміти майбутні виклики для європейських виробників фруктів у зв’язку з глобальним потеплінням. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.

Франсуа Ріно, доцент Університету Хасселт, розповів про очікувані умови в межах куполів: більше хвиль спеки, нерівномірність опадів, що призводить до посух і повеней, а також загальне підвищення температури.

Перші результати аналізу врожаю 2023 року свідчать про те, що якість бельгійських груш може несуттєво постраждати від негативних наслідків зміни клімату. Однак більш ранній вегетаційний період за сценарієм 2040 року може призвести до збільшення поглинання CO2 екосистемою.

Дослідження, яке триватиме три роки і охопить три врожаї, дасть уявлення про періодичні екстремальні погодні умови та їхній вплив на сільськогосподарські культури. Фландрський центр післязбиральних технологій (VCBT) аналізує розмір, твердість і вміст цукру в грушах, зібраних в умовах 2040 року, порівнюючи їх з грушами, вирощеними в умовах моделювання сучасного клімату.

За словами дослідника VCBT Доріена Ванхіса, вищі температури можуть призвести до того, що груші стануть менш твердими і солодкими, що потенційно скоротить термін їх зберігання і вплине на здатність виробників продавати їх.

Зміна клімату вже вплинула на вирощування груші в Європі: повені, град і посуха вплинули на структуру врожаю. За прогнозами Всесвітньої асоціації виробників яблук та груш, цього року виробництво груш у Бельгії скоротиться на 27%, що є наслідком раннього цвітіння та пізніх заморозків.



Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: