НОВИНИ

Нульові мита: чи зможе українське вино конкурувати з європейським після 2021 року

29.10.2018 12:28
  • Українські виноградарі та винороби починаючи з 2021 року можуть опинитись у скрутному становищі через заплановану на цей рік відміну мит на імпорт в Україну європейської винної продукції.Про існування цієї проблеми повідомили голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» Володимир Печко та директора асоціації «Виноградарі та винороби України» В’ячеслав Пономарьов під час конференції присвяченої проблемам вітчизняної виноробної галузі «Виноробство України: законодавство. Контролюючі органи. Експортний потенціал», яка пройшла 24 жовтня в Києві в рамках першої міжнародної виставки вина і алкогольної продукціїWine&Spirit.

    Організатором конференції виступила громадська спілка «УКРСАДВИНПРОМ». На конференції прийняли участь в обговоренні проблемних питань галузі представники майже всіх контролюючих та регулюючих державних органів, зокрема Мінагрополітики, ДФС, Держекоінспекції, Держпроспоживслужби, Антимонопольного комітету України. Також, роз’яснення щодо нагальних питань виноробів надали представники Інституту виноградарства і виноробства імені Таїрова, Державного центру сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції, Укрметртестстандарту.

    Володимир Печко та В’ячеслав Пономарьов закликали уряд збільшити підтримку вітчизняних виробників вина.

    Поступова відміна мит

    За словами Володимира Печко поступова відміна мит на винну продукцію між Україною та Євросоюзом здійснюється відповідно до угоди про асоціацію. Вона передбачає починаючи з 2016 року поступову відміну мит на винопродукцію аж до повної їх відміни у 2021 році.

    За його словами, починаючи з 2021 року українські виробники «позбавляться тарифного захисту, який дозволяв їм якимось чином бути конкурентними хоча б на внутрішньому ринку».

     Нерівні умови

    У свою чергу, В’ячеслав Пономарьов зазначив, що українські і європейські виноградарі та винороби з самого початку знаходяться в нерівних умовах, адже в Україні рівень державної підтримки виноробства мізерний, тоді як в Євросоюзі на цю галузь виділяється значна фінансова підтримка.

    Зокрема, державна підтримка передбачає надання допомоги виноградарям та виноробам лише на компенсацію частини посадкового матеріалу.

    У той час, як закладення виноградників передбачає багато інших витрат – встановлення шпалер, встановлення систем крапельного зрошення тощо.

    «У нас існує державна підтримка галузі. Причому, із 300 мільйонів гривень виділених на цей рік коштів по програмі «Розвиток хмелярства, закладення молодих садів та виноградників», виноградарі отримають «копійки», тому що фінансується у нас лише 80% від саджанців. Ніякі інші роботи не фінансуються, не дивлячись на те, що як мінімум 300 тисяч гривень треба для того щоб закласти один гектар винограднику і при вартості кредиту в розмірі приблизно 20% посадити новий виноградник без держпідтримки майже не реально. Це необхідно просто працювати собі в збиток. Державна підтримка має бути», – повідомив Пономарьов.

    У той же час, за його словами, виробники ЄС користуються набагато більшими преференціями і отримують значні дотації на підтримку своєї діяльності. Пономарьов повідомив, що регламент ЕС від 17 грудня 2013 року про організацію загального ринку сільськогосподарської продукції встановлює декілька видів дотацій для європейських виноробів.

    Зокрема, передбачена:

    1) Допомога на сприяння збуту продукції в третіх країнах для підвищення конкурентоздатності вин(компенсується до 50% видатків);

    2) Допомога на реструктуризацію, зміну виноградників – компенсація до 75% видатків;

    3) Допомога на зелений збір (компенсація вартості врожаю у разі прийняття рішення про його утилізацію для регулювання цін на ринку);

    4) Фінансова допомога на створення фондів взаємного страхування;

    5) Фінансова допомога на страхування врожаю(компенсується до 80% страхових платежів);

    6) Фінансова допомога на здійснення інвестицій – фінансується до 75% витрат;

    7) Фінансова допомога на освоєння інновацій у секторі виноробства – компенсація до 75%.

    У той же час, Пономарьов відзначив, що «не дивлячись на очевидну економічну нерівність наших виробників з європейськими колегами,українське виноробство розвивається і показує успіхи, хоча їх поки що можна назвати скромними».

    За його словами, вже зараз в Україні поступово збільшується обсяг імпорту винної продукції, щороку підвищення складає приблизно 25%.

    «Тому у мене виникають думки, що буде в 2021 році, і які об’єми імпорту будуть, а також як взагалі ми будемо почувати себе на українському ринку?», – відзначив директор асоціації «Виноградарі та винороби України».

    На його думку, у вітчизняних виноградарів та виноробів є майбутнє і є перспективи, «але для того щоб бути конкурентними на ринку ми повинні бути у рівних умовах».

    Звернення до уряду

    Для того, щоб запобігти занепаду галузі українського виноробства учасники конференції ініціювали звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою збільшення підтримки українських виноробів.

    «Від імені учасників конференції «Виноробство України» з метою створення конкурентного середовища на ринку винограду та вина в Україні та надання рівних можливостей вітчизняним виробникам у порівнянні з європейськими виробниками винограду та вина просимо запровадити державну підтримку виноградарської та виноробної галузі починаючи з 2020 року на рівні підтримки Європейського Союзу для підприємств виноградно-виноробної галузі», – оголосив текст відповідного звернення голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» Володимир Печко.

    Автори звернення також закликали прем’єра створити робочу групу з представників Міністерства фінансів України, Міністерства аграрної політики та продовольства та професійних об’єднань галузі виноробства для імплементації в національне законодавство України положень регламенту ЄС №1308/2013 європейського парламенту і Ради від 17 грудня 2013 року про організацію спільного ринку сільськогосподарської продукції і розробки відповідних законодавчих та урядових ініціатив.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: