НОВИНИ

Цукрозамінники складають 80% у раціоні українців

28.10.2018 19:00
  • Не так давно, років зо п’ять тому, цукор був домінуючим у раціоні українців. Однак тепер на нього доводиться лише 20%, решту 80% складають цукрозамінники: аспартам, сахарин, цикламат і тому подібне. Про це в ефірі AgroFM розповів завідуючим лабораторією природних цукрозамінників при Інституті біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН України Володимир Стефанюк, пише Аgroday.

    Цукрозамінники широко використовуються при виробництві солодощів та напоїв, каже експерт. «Вони дешевші та солодші за цукор, тому застосовувати їх вигідніше», — говорить Стефанюк. Але додає, що це небезпечно для здоров’я. Якщо цукор називають білою смертю, то штучні цукрозамінники впливають на організм ще гірше. Зокрема, вони призводять до онко- та психічних захворювань.

    Альтернативою можуть стати природні цукрозамінники. Наприклад, більшість країн років п’ять уже як активно використовують стевію. З того часу попит на неї росте. Якщо раніше тонна сухого листа коштувала 2,5 тис. доларів, то зараз за неї готові платити всі 10 тис. доларів.

    Це робить бізнес на стевії вигідним і для українських аграріїв. Особливо якщо не зупинятися на вирощуванні сировини, а виготовляти хоча б сиропи. В Україні уже є приватні плантації стевії в Полтавській, Дніпропетровській, Херсонській, Львівській, Житомирській та Київській областях. На гектарі цієї культури фермери заробляють до 270 тис. доларів.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: