НОВИНИ

Вирощування кунжуту на півдні України можливе за однією умовою

20.10.2018 08:30
  • Врожайність кунжуту (або сезаму), який традиційно ріс тільки в тропічних районах Азії, Африки та Америки, в Україні може досягти 12-15 ц/га, а з поливом — 18-20 ц/га.

    Втім, завдяки корінню довжиною до метра сезам серед олійних найменш вибагливий до зрошення і дає хороший урожай навіть в сильну посуху.

    У світі збирають понад 6 млн т кунжуту, 65% якого йде на виробництво олії. Високобілкова кунжутна макуха, що залишається від його віджиму, йде на корм худобі.

    Насіння сезаму також використовують для виробництва хлібо-булочних і кондитерських виробів, приправ.

    Наприклад, на Сході з них роблять тахіні — густу жирну пасту, яка доповнює різні страви – хумус, фалафель, служить основою для соусів.

    В Україні зареєстровано чотири світлонасінні, високоолійні сорти кунжуту – Боярин, Кадет, Гусар та Ілона. Їх можна використовувати в кондитерській і масложирової галузях.

    Ці сорти створені на основі далекосхідного екотипу. Він відрізняється скоростиглістю і стійкістю до бактеріозу. Середньоазіатські і закавказькі сорти фахівці не рекомендують: в українських умовах вони будуть схильні до грибку і бактеріальних хвороб.

    Сезам теплолюбний, тому навіть короткочасне падіння температури нижче 15°С затримає сходи. Садити його можна вже в кінці квітня — початку травня, але до другої декади травня. Грунт в цей термін прогрівається оптимально.

    У кунжуту довгий вегетаційний період і дозріває він у вересні, тому краще його все ж зрошувати.

    Експерти називають сезам “золотою культурою”, оскільки вона високоприбуткова в розрахунку з одиниці площі. Рентабельність кунжуту досягає 300% — на рівні самих маржинальних нішевих культур.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: