На Львівщині родина займається бізнесом черв’яків

17.10.2018 07:28
  • «Вийти в «нуль»можна за півроку, після того, як кількість сімей досягне 200», – розповідають львів’яни Юрій Поляков та Ірина Миронова, які займаються розведенням черв’яків для отримання біогумусу.

    При цьому в подальшому кількість сімей можна піднімати до 400, без істотного збільшення зайнятості співробітників і розширення площ. Орієнтовна оцінка часу окупності початкових вкладень – 3 роки.

    Спочатку в проект вкладали в середньому $ 50 на місяць і виділяли на нього близько 5-7 годин на тиждень, – це було хобі. Проект орієнтований на два ринки – рибальських наживок і біогумусу. Ринок наживок досить привабливий, незважаючи на те, що половину сезону попит на черв’яків покривають не фермери, а копачі, які демпінгують, не вкладаючись у розведення.

    Юрій відзначає, що традиційно вважається правильним починати розведення з 50 сімей. При правильному догляді кількість черв’яків збільшується приблизно вдвічі кожні 2-3 місяці, через півроку основною проблемою стане вже пошук можливостей збуту.

    Щоб вийти на зарубіжні ринки, потрібно мати у своєму розпорядженні потужностями від 500 сімей. “Якщо ж ви хочете продавати біогумус виробникам органічних товарів в Україні, вам знадобиться сертифікація, вартість якої становить 15 тис. гривень на рік”, – говорить Юрій.

    “Якщо часу у вас багато, а грошей – ні, то ви купуєте невелику кількість сімей і близько року пробуєте різні методи вирощування і знаходите найефективніший. При цьому всю необхідну інформацію можна почерпнути з Мережі. Такий підхід може тривати довше, але обійдеться вдвічі дешевше”, – говорить Юрій. Йому запуск обійшовся в 23800 грн. Це були витрати на черв’яків, оренду приміщення, комунальні платежі і мінімальне обладнання.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: