Українськи фермери наростили виробництво та експорт грибів

16.10.2018 12:58
  • По-перше, цього року на внутрішньому ринку склалися досить високі ціни на гриби, що підвищило привабливість їх вирощування. Наприклад, у серпні ціна кілограма печериць з ферми сягала 50 гривень. Зараз ціни просіли до 30–40 грн/кг. Але це значно вище, ніж рік тому, коли ціна у фермерів ледь дотягувала до 24 грн/кг.

    По-друге, як наслідок росту цін ряд господарств почали розширювати площі вирощування.

    І, нарешті, змінилася ситуація у постачальників компосту. Минулого року 10 українських продуцентів підготували 220 000 т компосту, з яких 18 000 т пішли на експорт. Цьогоріч експорт почав зростати (зведених даних це немає) при нестабільності пропозиції. 95% компосту виробляють чотири господарства. Несподівана зупинка одного з них влітку і викликала дефіцит.

    Україна посідає 11-те місце у світі за обсягами виробництва печериць. За інформацією НГА, у країні діють близько 300 ферм з культивації печериць і близько 100 господарств займаються вирощуванням гливи (вішанки). Минулого року загальне виробництво грибів становило майже 57 000 т, з яких левова частка припадає саме на печериці — 51 300 т. Середня врожайність господарств — 22 кг з кожного квадратного метра на рік, а деякі господарства збирали і по 28 кг печериць з метра.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: