ПУБЛІКАЦІЇ

Ще одна війна: чому через Росію українці залишаться без гречки

11.10.2018 12:19
  • В Україні щороку скорочуються посівні площі гречки, через низьку рентабельність виробництва. За інформацією Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) зараз ситуація значно погіршилась через засилля прихованого імпорту з Росії дешевої низькоякісної крупи.

    Чи будуть наші співвітчизники у найближчому майбутньому мати можливість їсти гречку українського виробництва, яка за своїми властивостями набагато якісніша за імпортну, і які шляхи треба вжити для виправлення ситуації, в матеріалі Agronews.

    Гречка з країни-агресора

    За словами голови ВАР Андрія Дикуна, у 2018 році за офіційними даними в Україні майже в два рази скоротились посівні площі гречки у порівнянні з попереднім роком – на 42,6% до 108 тисяч га. «Це пов’язано з тим, що гречка рослина досить не проста, не сильно маржинальна», – відзначив Дикун.

    У свою чергу український підприємець Микола Малієнко, який займається вирощуванням гречки з 1992 року, повідомив, що ситуація на ринку набула критичного характеру з минулого року після початку масового імпорту в України дешевої гречки з Росії.

    «Протягом усього часу, коли я займався вирощуванням гречки, були різні випадки, коли ціна на гречку і піднімалася і падала. Але те, що сталося в минулому році, приголомшило українського сільгоспвиробника. Круп’яні заводи виставили закупівельну ціну на зерно гречки на рівні 6-8 гривень за кілограм, проти 10-12 гривень у позаминулому році. Коли ми почали розбиратися чому ціна різко впала то побачили, що це сталось через те, що на ринок України в необмежених кількостях почала надходити як гречана крупа, так і зерно гречки країни-агресора», – повідомив виробник.

    За його словами, оскільки в Україні діє заборона на експорт гречки з Росії, був знайдений обхідний шлях експорту продукції через Казахстан.

    Малієнко повідомив, що на падіння цін дуже швидко відреагували українські аграрії, скоротивши у минулому році посівні площі під гречку.

    При цьому Дикун відзначив, що за прогнозами аграріїв у наступному році гречки буде посіяно ще в два рази менше – 40-50 тисяч га.

    Низькоякісний продукт

    За словами директора «Білоцерківського комбінату хлібопродуктів» Івана Шилова, секрет дешевизни російської гречки в тому, що в Росії цю культуру зараз активно культивують на нових землях за Уралом і тому на її внутрішньому ринку виник надлишок цієї продукції, яку країна-агресор намагається збути за кордоном по демпінговим цінам. На його думку, тіньовий ринок гречки в Україні складає більше п’ятдесяти відсотків. Він повідомив, що основними регіонами, де концентрується цей тіньовий ринок є Харківська і Дніпропетровська область, учасники ринку працюють за готівку і потім не платять податки.

    Шилов відзначив, що російська продукція значно поступається за якістю українській гречці.

    «Гречка, яка росте на нашій українській землі за своїм вітамінним складом набагато привабливіша ніж та, що вирощується у Китаї, чи тим більше у Росії. Сьогодні полиці українських супермаркетів завалені російською гречкою», – повідомив він.

    За його словами на підприємстві, яке він очолює, був проведений аналіз в атестованій лабораторії. «Що ми отримали: з 12 основних показників якості нашому ДСТУ 9 не відповідають. Відповідають тільки показники по вологості, по смітній домішці і ще по одному показнику, який не сильно є важливим. Навіть сьогодні якщо зварити цю гречку вона гречкою і не пахне, а люди її їдять», – повідомив він.

    За словами Шилова, російську гречку на полицях можна відрізнити за кольором – вона має коричневе забарвлення, яке досягається шляхом термічної обробки, «щоб приховати ті дефекти, які на сьогодні є у зерна, а наш споживач це споживає».

    Він повідомив, що справді якісна гречана крупа українського виробництва має більш світлий колір. При цьому Малієнко відзначив, що російську гречку у магазині можна відрізнити за ціною. «Не фасовану гречку продають навіть по 14 гривень, якщо по такій ціні, то це 100% російський продукт», – повідомив він.

    Українська гречка може зникнути

    За словами Дикуна, уже сьогодні гречку в Україні сіють лише ентузіасти – це невеликі підприємства, великим агрохолдингам не цікава ця культура. Він вважає, що демпінг цін через російську гречку може призвести до катастрофи.

    «Це добре, що гречка дешева для українських покупців, але ця ситуація може дати негативні наслідки в довготерміновій перспективі, тому що рік-три і ми її не будемо сіяти. Ми втратимо не лише посівні площі, ми втратимо найголовніше – насіння. У нас не буде насіннєвого матеріалу і ми більше сіяти гречку не зможем», – сказав Дикун.

    З ним погодився виробник гречки Малієнко. За його словами, якщо тенденція з експортом російської гречки продовжиться, то українці будуть змушені купувати дорожчий імпортний продукт.

    «Подальша інтервенція російської крупи на територію України призведе до того, що ми просто припинимо сіяти гречку. А якщо ми припинимо сіяти гречку, через рік через два ціна на крупу, яку сьогодні поставляють по 10-11 гривень, підскочить до 20-30 гривень. Тому що внутрішній ринок не буде захищений власним сільгоспвиробником і тоді, зрозуміло, нам будуть викручувати руки і ставити ті ціни, які будуть вигідні для імпортерів», – відзначив підприємець.

    За словами Шилова, «український селянин не сіятиме гречку, якщо зерно гречки буде продаватися по ціні 6 гривень. На його думку реальна ціна зерна гречки на сьогодні – це мінімум 7 тисяч гривень за тонну і нормальна ціна крупи гречаної має бути в межі 13-14 тисяч за тонну, мова йде про гречку, яка вже продається у торгівельних мережах».

    Ще один фактор

    Шилов також відзначив, що негативно на вирощування гречки в Україні впливає й ситуація з залізничними перевезеннями, яка суттєво підвищує вартість продукції. Це за його словами, призводить до того, що Україна втрачає ті невеликі експортні ринки, які вона мала. Він повідомив, що раніше Україна продавала гречку до Німеччини, Канади, Ізраїлю, Хорватії, Молдови Білорусі та Прибалтики, однак сьогодні експорт йде тільки до Німеччини і Канади, які цінують якість української гречки.

    «Ми втрачаємо ринки не тільки тому що наша продукція дорожче, а й тому що у нас найбільш дорога логістика, мабуть, у всій Європі. Доставка вагону до тієї ж Білорусії, нам обходиться у два рази дорожче ніж коштувало до того часу доки «Укрзалізниця» віддала ці вагони в оренду. Це велика проблема, вона стосується не тільки гречки, вона стосуються і борошна», – повідомив він.

    Шилов повідомив, що виробники “опустили ціну до рівня далі нікуди, а залізниця ще виставляє такі рахунки. Прикро, якщо ми будемо згадувати про українську гречку як про історичний факт. Ця культура перспективна, вона сьогодні потрібна людям, які повинні мати можливість вживати здорові продукти харчування».

    Як врятувати ситуацію

    За словами Дикуна, врятувати ситуацію з вирощуванням в Україні гречки можна тільки за допомогою втручання держави. На його думку, на сьогоднішній день уряд має розпочати розслідування, результатом якого має стати запровадження антидемпінгових мит на гречку, яка надходить до України з Росії через Казахстан.

    Крім цього він вважає, що цією продукцією має зацікавитись Державна служба з питань безпеки харчових продуктів України, оскільки проведені дослідження показали невідповідність її українським стандартам.

    При цьому для стратегічного вирішення питання уряду варто подумати про надання державної підтримки виробникам гречки. «Держпідтримку треба давати не тим, хто рентабельний, а виходячи з державницької позиції. Якщо у нас є позиція що не буде гречки, гречка повинна бути. Для державної підтримки це смішні гроші», – відзначив він.

    Дикун нагадав, що, нажаль, проект державного бюджету на 2018 рік не передбачає окремої програми підтримки виробників гречки, однак відповідні зміни ще можна зробити шляхом внесення депутатських правок під час підготовки документу до розгляду у Верховній раді України.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: