Внутрішнє перероблення ріпаку впало попри зростання його врожаю

11.10.2018 09:32
  • Внутрішнє перероблення ріпаку впало попри зростання його врожаю

    Попри зростання в 2017/18 маркетинговому році врожаю ріпаку, його внутрішнє перероблення не лише не збільшилося, а ще й скоротилося. Воно склало 140 тис. тонн, що на 12% менше, ніж у попередньому сезоні, передає «АПК-Інформ».

    За словами експерта, цей  показник став мінімальним за минулі п’ять сезонів, хоча потенціал переробки ріпаку був набагато вищим, оскільки пропозиція олійної зросла практично удвічі. 

    «Причина очевидна: високий попит на сировину ріпаку передусім із боку країн ЄС – вони завантажують свої переробні потужності й користуються перевагою придбати прийнятний за ціною український товар», – зауважила експерт. 

    Відзначається,  що це дає підтримку експортним цінам, які стають високими та знижують маржинальність переробки. 

    Через це в сезоні, що завершився, в сегменті переробки працювали лише десяток компаній. Найпотужніші з них – «Оліяр» (43% обсягу переробки), «Вінницький ОЖК» (24%), «ГрадОлія» (9%), «АДМ Іллічівськ» (7%) і «ЗахідАгро інвест» (4%). 

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: