На Миколаївщині фермер вирощує екзотичні сорти фруктів | AgroNews
        
        
        
        
        
        
              
              
        

        
        
        
        
      
        
              

        
        
    
    
        
        

На Миколаївщині фермер вирощує екзотичні сорти фруктів

zz.png

В'ячеслав Карабаджак, житель Новобогданівки, що в Миколаївському районі, вирощує в своєму саду екзотичні фрукти і ягоди. Незвичайними культурами займається 9 років, до цього «промишляв» звичними для Півдня України виноградом і персиками, передає mayak.media.

Сьогодні він сам вирощує саджанці, але не продає, а дарує друзям та односельцям. Саджанець хурми коштує від 200 гривень, адже на його вирощування йде три роки. Садовод рекомендує купувати їх не на ринках (ті майже ніколи не приживаються), а в спеціалізованих господарствах.

Раніше хурму в Україні практично не вирощували. Сьогодні ж з'явилося досить багато вітчизняних сортів. Сам В'ячеслав збирає врожаї з Сосновської, Росіянки, Чучупаки, Божого дару, Нікітській Бордовий, Гори Говерли і Гори Роман-Кош. Перші три сорти - самі морозостійкі, здатні витримати морози -27 градусів і навіть більше.

Є у В'ячеслава і різноманітні сорти зизифуса, які ще називають «китайський фінік» або «унаби». Великі сорти заготовляють як фініки, а дрібні можна маринувати як маслини, або сушити. У свіжому вигляді ягоди схожі на яблука, але в міру подвяливания в них проявляється смак фініків.

Інжир вважається досить невибагливими, але, все-таки, теплолюбних рослиною, тому на зиму його радять вкривати.

Але самий дивовижний вид має ківі. Виявляється, що це - ліана, що вимагає опори. Тому в майбутньому В'ячеслав намір поставити у дворі альтанку і увіть її ківі. У садівника зростає морозостійкий сорт Валентайн, виведений в Карпатах.

А ось азіміна (пау-пау, мексиканський банан) чомусь не хоче рости під Миколаєвом. Справа в воді - вона тут солона, пау-пау і ківі її "не сприймають". Цей фрукт надзвичайно популярний в штатах - його додають в морозиво, консервують, роблять тістечка і пироги. Смак одночасно нагадує і манго, і ананас, і банан.