Висока врожайність і низька якість. Чи вистачить українцям узимку картоплі?

02.10.2018 09:56
  • «Всі говорять, що в Україні висока врожайність картоплі у 2018 році. Однак цей фактор повністю нівельовано поганою якістю бульби. Через низьку ціну на молоду картоплю, що була значно нижчою за собівартість, фермери економили на ЗЗР. До цього додалися погодні фактори: в одних регіонах була посуха, яка не дала зав`язатися належній кількості бульб під кущем, потім у липні випала завелика кількість опадів, що не дозволило увійти в поле оприскувачам. Більшість господарств уже викопали по півврожаю і з’ясувалося, що він уражений грибковими бактеріозами, фузаріозом, сухою столонною гниллю тощо», – говорять і виробники, і трейдери.

    За словами співрозмовників, далеко не всі виробники картоплі закладають картоплю у сховища, тому що вона не якісна і не збережеться. Картопля транзитом із поля прямує прямо на крохмальні заводи, які зараз перевантажені, працюють на повну потужність. «На крохмальних заводах утворюються справжні черги, люди записуються наперед, щоб здати картоплю», – говорять фахівці.

    Закупівельні ціни крохмальних заводах на картоплю не можуть бути високими через низьку крохмалистість столової бульби, яка коливається в межах 9-14%. За таку сировину крохмальщики платять 0,9-1,3 гривні за кілограм. Очікувані крохмальвмісткі сорти на переробку великими партіями ще не надходили. Хоча переробними неодноразово наголошували, що готові платити за крохмалистість понад 18% у межах 2,75-3,15 грн/кг. До речі, ідея переробляти сорти спецпризначення припала до душі багатьом переробникам і свій намір підтримати «крохмальну» програму ПБП «Вимал» задекларував новий переробник ТОВ «Агроінтех» (Чернігівська обл., Мєна), який торік тільки розпочав роботу в цьому сегменті. Проте і йому доводиться переробляти те, що везуть фермери.

    На думку виробників, цілком реально, що через погану якість врожаю зимою цінова кон’юнктура ринку може серйозно змінитися – ціни порадують агрономічно кваліфікованих виробників. «Цілком реально, що в грудні на ринку залишиться не так багато якісної картоплі. Господарства, які навчилися вирощувати якісну продукцію, не займаються реалізацією з поля, звантажують картоплю в сховища, закривають їх і розпочнуть торгівлю тільки в середині лютого, сподіваючись на гідну оплату своєї праці», – резюмувало джерело.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: