Нардепи хочуть законодавчо зобов’язати додавати у борошно фолієву кислоту

27.09.2018 07:30
  • Зокрема, мова йде про фортифікації борошна фолієвою кислотою – синтетичним аналогом природного вітаміну В9. Також часто її збагачують залізом, йодом, вітаміном А і тому подібне.

    Ініціатори законопроекту вважають, що збагачення борошна додатковими речовинами стане профілактичним методом, спрямованим на поліпшення здоров’я нації. До того ж, цей метод рекомендований Міністерством охорони здоров’я.

    В даний час фолієвою кислотою збагачують борошно в більш ніж 80 країнах – США, Канада, Чилі, Угорщини, Великобританії, Франції. Речовина вносять з розрахунку 220 мкг на 100 г борошна. А в Китаї, наприклад, фортіфіціруют рис як продукт масового вжитку.

    Всі інші мікроелементи вносяться в залежності від ситуації в конкретній країні. Подекуди продукти харчування збагачують цинком, вітаміном А, Д, В12, тіамін, рибофлавін, ніацин і іншими елементами.

    В Україні пропонують фортифікованих пшеничне борошно вищого і першого сорту. Процедура буде запроваджуватися поетапно: з 2020 року – для підприємств потужністю переробки від 150 т зерна на добу; через півроку – з потужністю 50-150 т / добу; з 2021 року – з потужністю до 50 т / добу.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: