В Україні розкрили секрет як розбагатіти на вирощуванні фундуку

25.09.2018 14:57
  • За словами кандидата сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу генетики, селекції та репродуктивної біології рослин Національного дендропарку «Софіївка» НАН України, Олександра Балабака, для отримання кращих врожаїв необхідно дотримуватися простих правил агротехніки.

    Також, Олександр представив джерела вихідного селекційного матеріалу та види розсадників, а також сорти горіхоплідних, що занесені до Державного реєстру сортів України.

    «Щодо технології, починати треба з ґрунту. Кращі варіанти – різні чорноземи та сірі лісові ґрунти. Не любить фундук піщаних, заболочених і засолених ґрунтів. Кислу землю бажано вапнувати. Кущі непогано ростуть під природним задернінням, але відгукуються з вдячністю на регулярну оранку», – додав Балабак.

    Так, час посадки саджанців – осінь, кінець жовтня. Саджанці фундука відрізняються коротким періодом спокою. Важливо обирати ефективні способи та схеми висаджування садивного матеріалу. Варіанти розташування кущів залежать від їх розмірів, схильності до утворення порослі.

    Практичні поради отримали виробники щодо живлення та захисту фундука. Ще один відповідальний етап – обрізка та формування конструкцій насаджень фундука. Важливо правильно проріджувати кущ, знати, які пагони залишати, які видаляти, та в який час найкраще робити обрізку.

    Щодо збору врожаю: коли горіх сам випадає з обгортки, він готовий. Оптимальний час – плюски тільки почали міняти забарвлення. Якщо потрясти кущ, горішок впаде.

    Сушка і зберігання. Спочатку горіхи складують у сухому приміщенні разом з обгортками. Коли шкаралупа придбає коричневе забарвлення, горіхи перебирають і очищають від обгорток. Досушують при кімнатній температурі, розклавши тонким шаром. Якщо горішки видають характерний звук, вони вже готові. На зберігання їх поміщають в паперові або тканинні мішки.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: