ІНТЕРВ'Ю

Горіховий бум: чому українці масово кинулися вирощувати волоські горіхи

17.09.2018 10:34
  • Україна в останні роки активно нарощує об’єми виробництва волоських горіхів, поступово перетворюючись на одного з основних гравців на світовому ринку з продажу продукції.

    Вирощуванням горіхів все частіше вирішують займатися навіть ті люди, які ніколи не займалися садівництвом.

    Про причини горіхового буму в Україні та тонкощі ведення горіхового бізнесу Agronews поспілкувалося з головою ГС «УКРСАДВИНПРОМ», директором  Українського інституту горіхоплідних культур Володимиром Печко.

    Володимир, наскільки останнім часом виросли об’єми виробництва волоських горіхів в України, і чим можна пояснити збільшення інтересу українців до цього виду бізнесу?

    Виробництво волоського горіху в Україні за останні 10 років збільшилось на 12%, а валовий збір –  збільшився на 100%. Україна займала і займає 5 місце в світі по збору і перше місце в Європі по експорту горіха. Хоча ще 10 років тому не було такого горіхового буму як зараз, і не було взагалі поняття «горіховий бум».

    Розвиток горіхівництва в Україні, в першу чергу, обумовлений прибутковістю цього виду бізнесу. Горіх – це експортний продукт, його ціна прикріплена до валюти і за останні 10 років стабільно зростає.

    У світі спостерігається тренд на постійне зростання цін і попиту на горіхову продукцію. При цьому, передумов для зміни такої тенденції немає.

    Якими цифрами на сьогодні вимірюються площі насаджень волоських горіхів в Україні? Яка динаміка і прогнози щодо їх змін у майбутньому?

    Можемо озвучити цифри по сільськогосподарським підприємствам. Навесні 2018 року вони мали 3600 гектарів зайнятих під плодоносними горіховими садами, разом з молодими насадженнями (починаючи з 2010 року) – 6400 гектарів.

    Попередній прогноз передбачав збільшення посадок волоського горіха протягом весни-осені цього року на 1780 гектарів, але вже зараз можна говорити, що посаджено буде близько 2000 гектарів.

    Який об’єм грецьких горіхів Україна зараз збирає за рік?

    Згідно зі статистичними даними, в останні два роки Україна стабільно має валовий збір волоських горіхів на рівні більше 100 тисяч тонн на рік. При цьому, заготовка його відбувається в більшості випадків не в промислових насадженнях, а на подвір’ях, дачах і лісосмугах.

    Показники

    Всі  категорії господарств

    У тому числі

    сільськогосподарські підприємства

    господарства населення

     

    2016

    2017

    2016

    2017

    2016

    2017

      Загальна площа       насаджень,тис. га

    16,4

    18,3

    2,9

    4,8

    13,5

    13,5

     Площа плодоносних насаджень, тис. га

    13,3

    13,5

    0,9

    1,0

    12,4

    12,5

      Валовий збір, тис. т

    108,0

    108,7

    1,2

    1,3

    106,8

    107,4

      Врожайність, т/га

    7,9

    7,9

    1,2

    1,1

    8,5

    8,5

    Куди йде основна маса врожаю українських горіхів?

    Приблизно 65-70% українського волоського горіха експортується. Тільки до Європи Україна поставляє понад 60 000 тонн цієї продукції, хоча європейці готові купувати і 100 тисяч тонн. Просять наш горіх і Китай, Індія, Пакистан, країн Перської затоки та інші країни. У цьому році на експорт планується до 80 тисяч тонн на суму 160 мільйонів доларів.

    Внутрішній ринок споживає 20% волоського горіха, ще близько 10% врожаю кожного року втрачається.

    Відомо, що використання плодів грецьких горіхів може бути безвідходним, чи є на сьогодні така практика в Україні?

    Сьогодні дуже багато виробників за рекомендаціями Українського інституту горіхоплідних культур використовують у виробництві практично всі генеративні органи горіхового дерева: листя, ядро, шкаралупу, деревину, плоди зелені.

    З ядрами горіха зрозуміло, а як використовують шкарлупу та листя?

    Не варто забувати, що листя цієї рослини має такий же лікувальний ефект, як і плоди. Чай з листя волоського горіха має гіркуватий смак, відмінно очищує кров, покращує обмін речовин і оздоровлює організм у цілому. Такий чай можна приймати не більше 10 днів. Листя волоського горіха містять аскорбінову кислоту, вітамін В1 глікозиди, флавоноїди, каротин та інші корисні речовини. Крім чаю, з листя волоського горіха готують відвари і настої.

    Шкаралупа волоського горіха використовується в галузі кондитерського виробництва, 5-8 мільйонів тон її утворюється щорічно та потребує переробки. Частково шкаралупа використовується в косметичній промисловості.

    А використання шкаралупи волоського горіха в якості сировини для отримання активованого вугілля дозволяє розв’язати питання утилізації відходів і отримати сорбент високої якості. Також шкарлупу використовують як паливні брикети. Вона має високий процент тепловіддачі.

    У яких регіонах України можна займатися вирощування горіхів? До яких несподіванок треба готувати людям, які планують займатися комерційним вирощування грецького горіха?

    На земній кулі 7% суші придатної для вирощування горіха в Україні – майже вся територія, є різниця сортів і технологій. При проектуванні саду обов’язково повинні враховуватися природно-кліматичні і ґрунтові особливості регіону, і на підставі цих даних підбираються районовані сорти горіха, його запилювачі, рекомендуються схеми посадок і норми поливу.

    Які варто використовувати саджанці для того, щоб горіхове господарство будо прибутковим?

    Щеплені сортом, районованих для конкретної зони, категорії не нижче сертифікований.

    Чи потребує горіхова галузь будівництва комплексів переробки горіхів? Чи є такі комплекси в Україні?

    Так, є. А також у даний час один з самих потужних комплексів по переробці горіхів починає будувати вінницьке підприємства ТОВ «Український Волоський горіх»

    Чи проведені розрахунки окупності бізнесу. Горіховий бізнес – це довготривала інвестиція, яка потребує часу і витримки?

    Розрахунок окупність конкретного горіхового саду може зробити наш Український інститут горіхоплідних культур.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: